Kursus: Få styr på planerne
Trænger du til en gennemgang af, hvordan Planloven fungerer, og hvad du som borger kan opnå, når der skal diskuteres lokalplaner.
Materialet fra kurset i Odense kan du finde her:
Kommuneplanen – hvad skal vi samarbejde om? v/Ole Kaae, Landsforeningens sekretariat
De formelle former indsigelser og klager Når vi er uenige i kommunens beslutninger, hvilke muligheder er der så? v/ Tina Toft, Horten Advokater.
Byforeningen for Odense v/Andreas Isager
Lokalplanen – Hvad er en lokalplan og hvordan bliver den til? Lokalplaner med bevaringssigte v/Ditte Thye, formand planudvalget
Støtte i lokale plansager – Hvordan kan Landsforeningen bistå lokalforeninger med plansager? Eksempler på plansager, hvor Landsforeningen har rådgivet lokalforeninger og medlemmer v/ Ditte Thye
Fandt du noget du kunne bruge? Det er frivillige kræfter, der driver Landsforeningen. Du kan støtte ved at blive medlem eller give foreningen en gave på 200,-. Vi modtager donationer via mobile pay på 85 969. Du kan læse mere om, hvorfor gaver er vigtige for os her.
Inspirationsmøde: Få styr på planerne – Materiale fra mødet
Bliv en attraktiv samarbejdspartner for jeres kommune og bliv hørt, når det gælder.
Det er i planlægningen, at kulturmiljøer, bevaringsværdige bygninger og udviklingen af omgivelser besluttes. Hvis du, en lokalforening eller ildsjæle gerne vil bidrage med relevante input, er det vigtigt at kende processerne, mulighederne og aktørerne i kommune- og lokalplanlægning.
Få styr på, hvem I skal tale med hvornår, hvad kommuneplanen bestemmer, hvad lokalplanen bestemmer og hvad kommune og borgerene er forpligtet til.
På inspirationsdagen var der fokus på, hvordan dette samarbejde kan udvikles til gavn for kulturmiljøerne og den bedste og mest nænsomme bevaring af vigtige bygninger.
Materialet fra mødet kan du finde her:
Kommuneplanen – hvad skal vi samarbejde om? v/Ole Kaae, Landsforeningens sekretariat
Lokalplanen – Hvad er en lokalplan og hvordan bliver den til? Lokalplaner med bevaringssigte v/Ditte Thye, formand planudvalget
De formelle former indsigelser og klager – Når vi er uenige i kommunens beslutninger, hvilke muligheder er der så? v/ Henriette Soja, partner i Horten Advokater.
Støtte i lokale plansager – Hvordan kan Landsforeningen bistå lokalforeninger med plansager? Eksempler på plansager, hvor Landsforeningen har rådgivet lokalforeninger og medlemmer v/ Ditte Thye
Fandt du noget du kunne bruge? Det er frivillige kræfter, der driver Landsforeningen. Du kan støtte ved at blive medlem eller give foreningen en gave på 200,-. Vi modtager donationer via mobile pay på 85 969. Du kan læse mere om, hvorfor gaver er vigtige for os her.
Materiale fra formandsmøde i Odense den 4. februar 2017
Lørdag den 4. februar var mere end 35 aktive fra lokalforeninger i hele landet samlet i Odense, for at forberede sig på kommunalvalget 2017 og udveksle erfaringer og Idéer.
Dagens første taler var Rudi Rusfort Kragh fra By og Land Sydfyn, der fortalte om processen med at blive en proaktiv forening med løbende dialog med både politiker og forvaltning. Foreningen har en lavpraktisk tilgang til dialog med politikere og embedsværk.
By og Land Sydfyn har stor succes med hvert andet år at arrangere en bustur for Teknik og Miljøudvalget, borgmester og forvaltning. De kører rundt i hele Svendborg Kommune og ser på aktuelle sager. Der bliver også løbende holdt en række faste møder med borgmester, planlæggere og udvalgsformænd.
‘Det handler om kemi!’ sagde Rudi Kragh, han uddybende ‘Når vi er på den bustur og snakker med politikerne om den gang, vi spillede fodbold på den mark, eller den gang de besøgte tante Erna i det hus, så ser vi hinanden som mennesker. På den måde er det meget nemmere at tale om de ting vi er uenige om’. Han understreget vigtigheden af at have tillid til hinanden. ‘Dem vi har med på den bustur får at vide, at intet derfra bliver videregivet. Det gør snakken nemmere. De stoler på os, fordi de ved fra sidste gang, at intet kommer videre fra de busture.’
Konklusionen er: Forbered jer, vær på forkant – så det er jer, der sætter dagsordenen, men vigtigst af alt: Opfør jer høfligt og lad være med at revse nogen i pressen uden lige at snakke med dem først, så de er forberedte.
Se Rudi Kraghs dias her (som PDF)
Dagens anden oplægsholder var Eske Møller fra Realdania. Han gennemgik udgivelsen ‘Vores fælles skatkammer’, der sætter en fed streg under, at der er økonomisk genvist i at passe på bygningsarven.
Rapporten, hvor de danske hushandler undersøgt konkluderer, at salgspriserne stiger med 15% hvis dit hus ligger i et område med mange bevaringsværdige huse. I Ribe tjener man 14 mio. kr. om år til kommunekassen, som følger af den turisme byens velbevarede bygningskultur trækker til. I Lønstrup i Nordjylland er huspriserne blevet dobbelt så dyre, efter en lokalplan med bevaringssigte er trådt i kraft.
Du kan læse Vores fælles skatkammer her og bestille en kasse til uddeling ved at skrive en e-mail til Eske Møller
Se Eske Møllers dias her (som PDF)
Efter frokost var det formand Karen Margrethe Olsen, der var på scenen med sit oplæg 7 skarpe. Som hun sagde: ‘En skarp er ikke så sjov, lige når man får den, men bagefter gør den godt.’
Hun kom med sit bud på, hvilke emner, der skal tages op i valgkampen. Karen Margrethe Olsen opfordrede til, at lokalforeningerne ved valgmøder foreslår, at der bliver lavet en arkitekturpolitik, som følges op af lokalplaner med bevaringsbestemmelser og SAVE-registreringer af alle bygninger, der er mere end 50 år gamle.
Se Karen Margrethe Olsens dias her (som PDF)
Dagens sidste programpunkt var Bo Manderup-Jensen, der holdt oplæg om, hvordan man får sin lokalpolitikers opmærksomhed.
Budskabet var helt klart: Politikerne vil have ressourcer til deres kommune igennem stærke borgere, udvikling af erhverv og turister, der lægger penge lokalt. Derfor skal man som lokal ildsjæl komme med gode eksempler på, hvordan bygningskultur bidrager positivt til kommunens økonomi.
Han sagde: ‘Lokalpolitikere kan ikke lide problemer, de vil have løsninger!’ Derfor opfordrede han til, at man tænker sig om, inden man begynder at fortælle om, hvor frygteligt det er, at den ene bygning bliver revet ned og den anden er forfaldt. Fortæl istedet om alle de penge, de tjener i Ribe og hvordan en lokalplan med bevaringsbestemmelser hæver salgspriserne for de små landsbyer.
Bo Manderup-Jensen understregede ligesom Rudi Krag, at man kommer langt med høflighed og velvilje, fremfor kampretorik og sure miner. Han gav også det fif, at hvis du vil have en lokalpolitiker til at svare på din henvendelse, så henvendt dig med navns nævnelse, gerne på facebook, hvor der er mulighed for at svare direkte.
Se Bo Manderup-Jensens dias her (som PDF)
Til slut uden for programmet gav Nanna Uhrbrand et par hurtige fifs til, hvordan man skriver gode debatindlæg.
Hovedpointen var: Gør det nemt for journalisterne, der modtager materialet. Derfor er det en god idé, at være helt klar på både pointer og formater. Desuden er det en god idé at kende til begreber som nyhedstrekanten og nyhedskriterierne. Husk at google er din ven, og at der findes flere hjemmesider og blogs, der kan give gode råd om kommunikation.
Googlesøgningen på ‘hvor langt er et debatindlæg?’ gav den her artikel
Google havde også svaret på, hvem man skal skrive til hvor og hvor mange anslag de forskellige aviser optager
Du kan også søge på Nyhedskriterierne og nyhedstrekanten
Bro Blog skriver om alle former for kommunikation
Kommunikationsforum.dk skriver om alt ang. kommunikation
Materiale fra inspirationsmøde i Horsens den 19. november 2016
Lørdag den 19. fortalte Ole Flemming Lyse om sit virke som lokal ildsjæl og særligt, hvordan han har været med til at lave byggeprojekter og samle penge ind til projekternes gennemførelse.
Træskohage fyr ligger i Stouby i Hedensted Kommune
Se eller gense den lille film om Træskohage Fyr der blev vist i Horsens
Se mere om Træskohage Fyr projektet i Realdanias kampagne Underværker
Ole Flemming Lyse anbefalede at man bruger tid på at lave en personlig kontakt til de fonde man søger, han har haft stor succes med at søge Velux Fonden og deres pulje til særligt aktive ældre og Tuborgfondet.
Herefter fortalte arkitekt Jens Ole Laursen fra Tegnestuen Linjen om istandsættelsen af Horsens Ting- og Arresthus og sit engagement i bevaringen af Bjerre Arrest.
Se Jens Ole Lausens powerpoint her (som pdf)
Når man laver frivilligt arbejde er det et sejtræk, sagde Jens Ole Laursens. Han anbefalede, at der løbende lave små arrangementer, der engagerer de frivillige, som er med i projektets periferi. På den måde oplever alle, at der er gang i projektet. Et andet godt råd er at tænke synergieffekt mellem jeres frivilliges projekt og de omkringliggende erhverv, aktiviteter og foreninger. Hjælp hinanden – det betaler sig.
Læs mere om LAG-midlerne her
Nogle kommuner har en særligt pulje til understøttelse af Lokale Udviklings-Projekter. Undersøg om din kommune har sådan en pulje. Som et eksempel kan du se oplysninger Vordingborg Kommunes LUP-pulje her
Efter frokost fortalte formand for By og Land Haderslev Helge C. Jacobsen om, hvordan foreningen har registreret arkitekter og bygherrer i Haderslev. Registreringen har resulteret i en række foldere til byens husejere, hvor de kan få mere af vide om deres hus og hvordan de bedst passer på bevaringsværdierne.
Helge C. Jacobsen sagde, det er vigtigt, at det er konkret information om præcis hvilke dele af husene, der skal bevares. Se alle foreningens foldere her.
Bagefter viste Torben Lindegaard fotos fra de mange projekter, han har været med til at søge økonomisk støtte til.
Se Torben Lindegaards power point her (som pdf).
Til slut fortalte Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen og lokalforening for Præstø og Omegn, hvordan foreningen indsamler byggesmaterialer til bevaringsværdige og fredede huse. Foreningen sælger blandet andet tagsten til de lokale håndværkere.
Se Karen Margrethe Olsens power point her (som pdf).
Som rosinen i pølseenden fortalte Poul Erik Find om ateliervinduet, Tegnestuen Hindevadgaard har udviklet et tagvindue til tegltage. Læs mere om vinduet her og kontakt tegnestuen på mail for yderligere oplysninger.
Arrangementet blev holdt i Stormsalen i Horsens.
Alle oplægsholdere fik en flaske fra Frederiksdal Kirsebærvin. Gaven er valg,t fordi godset bruger deres bygningerne i markedføringen af deres produkter.