Foto: Julie Trojaborg for projektet
Unge Blikke på Bygningsarv er et nyt undervisningsmateriale til et forløb på ungdomsuddannelserne om, hvordan vi vurderer bygningers arkitektoniske og kulturhistoriske værdi i Danmark. I undervisningen introduceres også nogle af de diskussioner, der er inden for det bygningskulturelle felt om, hvad der er vigtigt at bevare. Materialet skal være med til at give eleverne lyst til at deltage fagligt kvalificeret i diskussioner om bygningskultur i Danmark, både i dag og fremadrettet.
I materialet bliver stillet skarpt på spørgsmål som:
– Hvad er bygningsarv?
– Hvem udpeger bygningsarven i Danmark?
– Hvordan vurderer man, hvilken bevaringsværdi en bygning har ud fra SAVE-systemet
(Survery of the Architectural Values in the Environment)?
Bygningskulturen er vigtig på linje med billedkunst og musik
”Projektet er rigtig godt fordi Bygnings- og landskabskultur er allestedsnærværende i vores hverdag. Når der bliver undervist i forståelse af vores bygningskultur og de værdier, der findes i byerne, så bliver gymnasieeleverne klædt på til at opleve byens rum og bygninger. Vi kunne ønske os, at der også undervises i bygningskultur i folkeskolen ligesom, der bliver undervist i billedkunst og musik. Bygningskultur og arkitektur er en kunstart, vi alle møder i byerne; det hører derfor til almen dannelse at blive undervist i de byggetraditioner og værdier, der findes i vores byggede miljøer” udtaler formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Karen Margrethe Olsen
”Materialet giver mulighed for, at mange fag byder ind, både historie, oldtidskundskab, billedkunst og dansk. I virkeligheden kunne naturgeografi også være med, hvis man ville have et klimablik på byen og på byudvikling og klimakvarterer” udtaler Dorthe Rasmussen Kjær, Rysensteen Gymnasium
Materialet indeholder en udførlig lærervejledning og Powerpoint-præsentationer, som kan anvendes direkte i undervisningen, samt et elevmateriale med en række små film. Det er oplagt at underviseren kombinerer materialet med en lokal byvandring.
Materialet er gratis og ligger til download på København Museums og Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs hjemmesider. Du kan finde det her.
Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og udviklet i samarbejde mellem Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og Københavns Museum med Rysensteen Gymnasium og Frederiksberg Gymnasium.