Anbefalinger til værdiredning af kulturværdier i tilfælde af brand og andre hændelser
Branden på Børsen den 16. april 2024 mindede os alle om den store værdi, som ikke kun vores historiske bygninger, men også kulturgenstande har for vores fælles kulturarv. Branden viste også tydeligt, at en plan for redning af disse genstande er et centralt værktøj i forebyggelsen og begrænsningen af tab af værdier.
Som led i Slots- og Kulturstyrelsens arbejde med at bevare vores fælles kulturarv ønsker styrelsen at minde private ejere af historiske bygninger, som indeholder kulturgenstande af særlig betydning, om vigtigheden af at have en værdiredningsplan. Slots- og Kulturstyrelsen har derfor udarbejdet enkle, vejledende anbefalinger.
Søg støtte fra puljen Samlingskraft og vær med til at øge engagementet i bygningskulturen nær dig

Foto: Steffen Stamp.
Den 11. april 2025 bliver der igen åbnet for puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’. Dette er puljens sidste ansøgningsrunde med frist den 21. maj 2025.
Alle former for foreninger, lokale grupperinger og frivillige organisationer har mulighed for at søge støtte til lokale arrangementer med fokus på kulturarv og særlige steder i landet. Alle med engagement i deres lokalområde opfordres til at tage del i Samlingskraft og søge op mod 25.000 kr. til arrangementer, der sætter bæredygtige materialer, bevaring og fællesskab på dagsordenen.
Siden opstarten af Samlingskraft er der givet støtte til173 fantastiske og inspirerende arrangementer rundt om i hele landet. På hver deres vis har arrangementerne haft fokus på værdifuld kulturarv og/eller givet lokalsamfund i hele landet mulighed for at dele viden, skabe debat og bygge fællesskaber om de steder, som vi holder af.
Samlingskraft er et unikt projekt, der sætter fokus på steder, der betyder noget for lokalsamfundet. By og Land Danmark står bag Samlingskraft, og puljen finansieres af den filantropiske forening Realdania.
Mulighed for sparring
Der opfordres til, at interesserede ansøgere benytter muligheden for at få sparring fra By og Land Danmark. Sekretariatet sidder klar med sparring og vejledning, i håb om at sikre de respektive arrangementer får de bedste chancer for at blive en realitet.
Se hvordan tidligere ansøgere har gjort og find inspiration til jeres arrangement her.
Ansøgningsperioden er fra 11. april 2025 – 21. maj 2025.
For yderligere informationer om ansøgningsprocessen eller sparring, kontakt:
- Projektleder i By og Land Danmark
Anders Bundgaard Nielsen
22 94 41 50
Læs mere på samlingskraft.dk
Regeringen nedlægger bevaringsdatabase. Det vil skade dansk kulturarv. Debatindlæg i Altinget
Dette indlæg er bragt i Altinget d. 07. april 2025 og skrevet af formand for By og Land Danmark Iben Bækkelund Jagd, sekretariatschef By og Land Danmark Stefanie Høy Brink, formand for ICOMOS Danmark Mogens A. Morgen og formand for Europa Nostra Danmark Ettie Castenskiold
Bygninger er ikke kun mursten og tagsten, de er kulturarv. Når regeringen nedlægger databasen for Fredede og Bevaringsværdige Bygninger, mister vi redskaberne til at beskytte den, skriver repræsentanter fra By og Land Danmark, ICOMOS Danmark, Europa Nostra Danmark.
Endnu engang står bevaringsværdige bygninger nederst på den politiske dagsorden.
Beslutningen om at nedlægge databasen Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB) betyder, at værdifuld viden om landets historiske bygninger risikerer at gå tabt, og at vi efterlades uden et fælles redskab til at bevare vores bygningsarv.
Mens fredede bygninger fortsat vil være registreret, bliver de bevaringsværdige nu kastet ud i usikkerhed – en beslutning, der truer fremtidens bygningskultur og svækker den demokratiske adgang til information.
Databasen FBB blev etableret for at sikre en ensartet registrering af fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark.
Den indeholder oplysninger om landets cirka 7.100 fredede bygninger og om de cirka 355.000 bygninger, hvis bevaringsværdi er blevet vurderet.
Siden 1990’erne har den fungeret som et redskab for både kommuner, forskere og borgere til at beskytte, bevare og søge viden om vores bygningsarv og sikre, at betydningsfulde bygninger ikke blev glemt eller nedrevet uden grundige overvejelser.
Kommuneatlasserne, som også blev udarbejdet i 1990’erne, hvor bygninger over hele landet blev vurderet og registreret ud fra SAVE-metoden, er den mest brugte metode til at vurdere bevaringsværdier i kommunerne.
Disse atlasser er blevet brugt i byplanlægning og dannede grundlag for mange kommuners arbejde med bygningskultur. Disse data blev integreret i FBB, hvilket skabte en landsdækkende oversigt, som gjorde det lettere for myndigheder, fagfolk og borgere at tilgå oplysninger om bygningsarven.
Hvis FBB forsvinder, risikerer vi at miste denne systematiske tilgang til bygningsbevaring, og de mange års arbejde med at kortlægge vores kulturarv vil gå tabt.
National identitet og historie
Et af de mest alarmerende aspekter ved nedlæggelsen af FBB er tabet af offentlig adgang til vigtige oplysninger.
I dag kan enhver gå ind på databasen og finde detaljeret information om bygningers miljømæssige, kulturhistoriske og arkitektoniske værdi. Dette gør det muligt for borgere at engagere sig i lokalplaner, for forskere at udføre analyser og for myndigheder at træffe informerede beslutninger.
Uden denne offentligt tilgængelige platform vil bevaringsindsatsen blive mere fragmenteret, og risikoen for vilkårlige beslutninger vil stige.
Bevaringsværdige bygninger har i forvejen trange kår og kommunernes værktøjer til beskyttelse mangelfulde.
Landsforeningen By og Land Danmark har allerede advaret om konsekvenserne i et brev til Kulturministeren af denne beslutning og understreger, at FBB er afgørende for kommunernes arbejde med bevaringsværdige bygninger.
By og Land peger på, at 70 ud af landets 98 kommuner anvender FBB aktivt, og at databasen er en vigtig indgang for borgerne til at engagere sig i deres lokale bygningskultur. Uden FBB vil informationen blive fragmenteret og svær at tilgå, hvilket i sidste ende vil skade bevaringsindsatsen.
Problemet med ufuldstændige registreringer burde ikke løses ved at afskaffe databasen, men ved at styrke og forbedre den.
Ja, den er teknisk set forældet, men så bør man opgradere den. At splitte registreringen op vil føre til en ukoordineret indsats, hvor vigtige bygninger risikerer at forsvinde fra det offentlige overblik.
Kulturarv er ikke et administrativt irritationsmoment, men en central del af vores nationale identitet og historie.
Et hullet Danmarkskort
Beslutningen om at fjerne oplysningerne om bevaringsværdige bygninger fra FBB flytter i praksis ansvaret for deres beskyttelse fra staten til kommunerne.
Men bygningsfredningsloven fastslår, at bevaringsværdige bygninger er et nationalt anliggende, ikke blot en kommunal forpligtelse.
Når staten frasiger sig ansvaret for registreringen, overlades det til kommuner med vidt forskellige ressourcer og prioriteter.
Det vil føre til en uensartet indsats, hvor nogle kommuner vil opretholde et register, mens andre vil lade det forfalde. Konsekvensen bliver et Danmarkskort med store huller i beskyttelsen af vores kulturarv.
Bygninger er ikke blot mursten og tagsten – de bærer på vores historie, vores identitet og vores fælles hukommelse.
Når vi fjerner redskaberne til at beskytte dem, risikerer vi en fremtid, hvor unikke, kulturhistorisk værdifulde bygninger nedrives eller ødelægges uden tanke for deres betydning.
Nedlæggelsen af FBB er en beslutning, der vil skade dansk kulturarv i mange år fremover.

Festival, fiskerskure og fængsler: 53 lokale initiativer bringer bygningskulturen til live
Arrangementet ‘Bæredygtig Byggeskik for borgere og bindingsværk på Ærø’. Foto: Steffen Stamp.
En festival på Danish Crowns slagterigrund i Sæby, et indblik i 1800-tallets Svaneke og fængslende aktiviteter i Vridsløselille. Det er tre af i alt 53 lokale ildsjælearrangementer, der nu får støtte gennem By og Lands pulje ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’.
53 arrangementer vil i den kommende tid formidle den lokale begejstring for særlige steder i hele landet. Foreningen By og Land har i en ny ansøgningsrunde slået alle rekorder med 109 ansøgninger fra fællesskaber i hele landet, der ønsker at udbrede kendskabet til bygninger og særlige steder gennem lokalt forankrede aktiviteter og arrangementer.
Arrangementerne bliver støttet af puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’, der skal fremme forståelsen for kulturarven, og hvordan godt håndværk og traditionelle materialer kan være den mest bæredygtige løsning.
“Vi er overvældede over den fortsat store interesse for puljen. Det vidner om en kærlighed til lokale steder i hele landet og et stort lokalt engagement i at skabe folkeoplysning omkring vores fælles kulturarv,” udtaler Iben Bækkelund Jagd, formand for By og Land Danmark.
Lokale kræfter går sammen
De 53 arrangementer repræsenterer en bred vifte af initiativer, hvor lokale ildsjæle går sammen om at fortælle historien bag særlige bygninger og landskaber i lokalområdet.
“Ansøgningerne afspejler en stor kreativitet i måden, de lokale fællesskaber ønsker at formidle vores bygninger og landskaber på. Og igen kan vi glæde os over, at vi har mange foreninger og andre frivillige grupper over hele landet, der viser en stor lyst til at skabe en bred vifte af arrangementer i snitfladen af lokale bygnings- og landskabskultur, bæredygtighed og fællesskaber,” siger Vera Noldus, projektchef i den filantropiske forening Realdania, der finansierer puljen.
Blandt de støttede projekter findes blandt andet:
Svanekes Venner arrangerer sammen med bl.a. Svanekeaktørerne og Svaneke Byguider en kulturhistorisk byvandring, der gennem en fiktiv 1800-tals borgers livshistorie formidler Svanekes historiske steder – fra byens gamle hospital til havnen og den gamle borgerskole – og skaber en levende fortælling om fortidens hverdagsliv.
’Landskabet under forandring – kalder på Samlingskraft’ arrangeret af FBL-Hjørring i samarbejde med Museumsforeningen Vendsysselhistoriske Museum, holder et arrangement, der fokuserer på de mange VE-projekter, særligt solceller, hvor der sættes fokus på nye interessante løsninger, der tager hensyn til både æstetik og landskabet gennem oplæg og paneldebat.
Ringkøbing Bevaringsforening vil i samarbejde med Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv, Indianerlejren, Ringkøbing Smakkelaug sætte fokus på fiskerskurene, Ulrik Plesners havnekontor og smakkerne som et levende og bevaringsværdigt kulturmiljø, der afspejler Ringkøbings historiske forbundethed med fjorden og havet. Der er ikke meget opmærksomhed omkring fiskernes redskabsskure, kaldet Indianerlejren, der primært benyttes af fjordfiskerne og smakkesejlerne. Med arrangementet vil alle blive inviteret indenfor og få mulighed for at opleve dette spændende kulturmiljø.
Vridsløselille Fængsels Venner holder ’Fælles om Vridsløse’ i samarbejde med Albertslund Lokalhistoriske Forening og Verdensmåls Foreningen Albertslund. Arrangementet byder på kortere involverende oplæg om bevaring og transformation kontra nedrivning og nybyg. Desuden præsenteres ejendomsudviklerens metode for at genbruge de mange mursten, der bliver resultatet af nedrivning af både fængselsmuren og bygninger.
Igen åbent for ansøgninger
Der åbnes for Samlingskrafts sidste ansøgningsrunde den 11. april 2025 med ansøgningsfrist den 21. maj 2025.
For yderligere information, kontakt:
- Projektleder i By og Land Danmark
Anders Bundgaard Nielsen
22 94 41 50 - Projektchef i Realdania
Vera Noldus
29 39 81 87
Om By og Land Danmarks pulje Samlingskraft
By og Land Danmarks pulje Samlingskraft har til formål at skabe folkeoplysende aktiviteter omkring bygnings- og landskabskulturen i hele landet. Puljen støtter lokalt forankrede arrangementer, der skal styrke kendskabet til og fællesskabet omkring Danmarks mangfoldige kulturarv.
By og Land Danmark arbejder for bevaring og udvikling af de arkitektoniske og kulturhistoriske værdifulde bygninger, landskaber og bymiljøer i Danmark. By og Land Danmark er en landsforening, der samler både personlige medlemmer og mere end 90 lokale bevaringsforeninger over hele landet. Læs mere om By og Land Danmark her.
Med puljen har Samlingskraft over fire ansøgningsrunder i 2023 og 2024 støttet 116 arrangementer i hele landet. Samlingskraft er et By og Land Danmark projekt, finansieret af den filantropiske forening Realdania.
Læs mere på samlingskraft.dk
Sted | Arrangement | Arrangør | Samarbejdspartnere |
Sjælland og øerne | |||
Frederiksberg | Byens oaser – Gårdlaug på Frederiksberg | Gårdlaugene Frederiksberg | Danmarks Naturforening Frederiksberg |
Brøndby | Vision for Ditlevs Købmand som lokalt samlingssted | Bevaringsforeningen Brøndbyøster | Brøndbyøster Grønne Nabofællesskaber, Os Arkitekter |
Albertslund | Fælles om Vridsløse – (arbejdstitel) | Vridsløselille Fængsels Venner | Albertslund Lokalhistoriske Forening, Verdensmåls Foreningen Albertslund |
Greve | Oplev fællesskaberne i by og land – på cykel | By og Land Greve | Grundejerforeningen Greve Strand |
Helsingør | Det gamle håndværk fra Helsingør Skibsværft og de gamle skibe | Værftsgruppen, en frivilliggruppe under Værftsmuseet, en del af Museum Helsingør | SS Bjørn, en frivilliggruppe i tilknytning til vedligehold, håndværk og sejladser med SS Bjørn. |
Hundested | HimmelNæs (arbejdstitel) | Foreningen Torup Ting | By og Land Halsnæs |
Fredensborg | Det sete afhænger af tegneren – en udstilling om Fredensborg-tegneren Des Asmussen | Bevaringsforeningen “Fredensborg” | Borgerforeningen Fredensborg, Lokalhistorisk forening for Fredensborg-Humlebæk, Fredensborg Ny Kunstforening, Fredensborg gamle Bio |
Svaneke | Fra vugge til grav – en kulturhistorisk byvandring i Svaneke | Byforeningen Svanekes Venner | Svanekeaktørerne (SVAK). Den lokale amatørteaterforening, Svaneke Byguider, Svanekegården – et kulturcenter på Bornholm |
Ringsted | Lerpuds og lerkunst i Friskovens fælleshus | LANDSFORENINGEN FOR ØKOSAMFUND | Landsforeningen Økologisk Byggeri, Foreningen Friskovens Venner |
Jystrup Midtsjælland | Ringsted Lystanlæg – til gavn og nytte i spændingen mellem fredning og kommercielt brug | Bygningskultur Ringsted | Danmarks Naturfredningsforening Ringsted afdelingen |
Sorø | Offentligt debatmøde: Skal Sorø Kommune have en arkitekturpolitik? | Sorø Bevaringsforening | Pedersborg og Gl. Sorø Lokalråd |
Korsør | Oplevelser på Fæstningen i Korsør | Bevaringsforeningen for Korsør og omegn | Sportsklubberne i Korsør og omegn, |
Omø | Sammen om Omø brugsforening | OMØ BRUGSFORENING | Historiens hus Omø |
Væggerløse | Bål og Bygningskultur i Bøtø | Grundejerforeningen Bøtø | Friluftsrådet Storstrøm, DN, Museum Lolland Falster Guldborgssund |
Næstved | Åbent Hus i Kompagnihuset i Næstved | Foreningen Historiske Festivaler i Næstved | Næstved Nostalgiske Selskab |
Præstø | Håndværk for bæredygtighed -Håndværkergade på Præstø havn- | Foreningen Gyldne Dage i Præstø | Bevaringsforeningen for Præstø og omegn (omtales som Bevaringsforeningen), Foreningen Traditionelle Håndværk, |
Præstø | Det Grønne Tehus | Bevaringsforeningen for Præstø og Omegn | Præstø Lokalforum, Traditionelle Håndværk |
Stege | Murens dag- pas godt på din mur | Foreningen Bygning- og Landskabskultur Møn | Biosfære møn, Sydøstsjællands museum, Kalk a/s St. Heddinge, Fyra Vindar, Murer Marslev Aps, Malermester Ivan luffe A/S |
Nykøbing F | Kulturarv og New European Bauhaus – talk og workshop | Kulturmindeforeningen Nykøbing Falster | Foreningen for Markedshallens Fremme i Nykøbing Falster |
Nysted | Bæredygtig jul i Nysted | NYSTED MENIGHEDSRÅD | Nysted Erhvervs- og Turistforening |
Nakskov | Aktivitetsdag med Nakskov Bygningsbevaringsforening og Nakskov Kunstforening | Nakskov Bygningsbevaringsforening | Nakskov Kunstforening |
Maribo | Vi besøger statsminister Reventlows boliger: Christianssæde og Pederstrup | Bevaringsforeningen By og Land Maribo | Maribo Turistforening |
Rødby | Fra ruin til et unikt CO2-neutralt museum og samlingssted | DSI Museum Polakkasernen | Museum Polakkasernens Venner |
Fyn | |||
Odense C | DRØMMESKIBE – event med kanalsejlads og værftsbesøg weekenden i uge 36 2025 i Odense Havn | Mermaid Odense Kulturhavn | Byforening Odense, Venner af MS Færgehans, Odense Sejlklub, Frigglauget, DYNAMO – arbejdsrum for samtidscirkus og scenekunst |
Gelsted | Mestrene kommer | Foreningen Straatag | Netværk for Bindingsværk, Vestfyns Hjemstavnsforening |
Faaborg | Stedsans: Udvikling i Vestergadekvarteret, Faaborg Midtby | Den selvejende institution Levins Kultur Center, Faaborg | Levins Kultur Centers venneforening, By og Land Faaborg, Videre borgere i Vestergade |
Jylland | |||
Kolding | Bygningskultur – mærk kulturarvens vingesus i Design- og Erindringskvarteret | Beboerforeningen TRE-I EN | Kolding Stadsarkiv, Lokalhistorisk Forening Kolding, Bæredygtighedshuset, Skulptør Henrik Fischer |
Kolding | Liv i det gamle posthus og fællesskab i Kolding | Folkehuset Kolding | 27B Kolding |
Haderslev | Parcelhuset og parcelhuskvarteret | BY & LAND HADERSLEV | Vængernes Bebeboerlaug |
Tønder | Bådfolk ved Vidåen 2025 | Smag på Marsken | Foreningen Højer Vandtårn, Masker i Marsken |
Vejen | Opfølgning på Vejen Hallen og det grønne område. | Vejen Anlægs Venner | Vejen Badminton og Lunatic cowboys |
Fanø | Bæredygtighed i arkitektur og byggeri på Fanø. | Fællesskabet Fanø | Fonden Gamle Sønderho, Nationalpark Vadehavet |
Varde | Bevaringsforeningens 50 års jubilæum | Bevaringsforeningen for Varde | Grundejerforeningen Vejers Strand, Poul Erik Bech |
Kibæk | Samlingspunktet Cirkusfabrikken på det gamle mejeri | KIBÆK IDRÆTSFORENING | Fonden af Cirkusfabrikken |
Ringkøbing | Fiskerskure, smakker og røget helt | Ringkøbing Bevaringsforening | Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv, Indianerlejren, Ringkøbing Smakkelaug |
Fredericia | Tavlhøj et hus med muligheder for dig og for alle | Tavlhøj Aktivitetsforening | Taulov Fællesråd, Skærbæk Beboerforening |
Juelsminde | Kulturarvens fundament: bevaring, håndværk og bæredygtighed | Glud Museum (frivilliggruppen “Gå til Håndværk”) | Foreningen Straatag |
Stouby | De nedlagte forskoler i Stouby og opland. | Stouby og Omegns Lokalråd | Stouby Lokalarkiv, Stouby Skole |
Grindsted | En vestjysk stationsbys opståen og udvikling | Forening til bevarelse og formidling af natur- og kulturmiljøet i de danske skove | Starup Naturhus, Vest Starup Sogns Lokalhistoriske Arkiv |
Jelling | Fra fortidens nøjsomhed til nutidens bæredygtighed – vi fejrer god byggeskik før og nu! | Jelling Heritage | Jelling Lokalhistoriske Forening, Familielandbruget LRS Vejle/Jelling, Håndværkerhøjskolen, Lokalhistorisk Arkiv Jelling, Træfagsmestrene for kvalitet og bæredygtighed, Museum Give |
Odder | Åbent hus i Medborgeren – kom og se vores vision for den gamle gymnastiksal. | Medborgerhuset for Hou og omegn. | Hou Lokalråd, By og Land, Odder Lokalafdeling |
Odder | Økologiens Have – Odders grønne fællesskaber | Økologiens Have | Danmarks Naturfredningsforening Odder afdeling |
Ebeltoft | Skovløberhusets Dag | Skovløberhusets Venner | Nationalpark Mols Bjerge, Foreningen Blis Bygnings- og Landskabskultur Syddjurs |
Grenaa | Smede i fortid og nutid – hvad kan vi lære? | Den gamle smedje i Grenaa | Foto- og Medieklub Grenaa, Smedeuddannelsen VidenDjurs, Smedeklubben HSM Industri |
Randers SV | Frisenvold statshusmandsbrug 100 års jubilæum | Frisenvold 100 år | Foreningen for by- og landskabskultur i Randers Kommune |
Sæby | Sæby Festival på slagteriet | Sano | Sæby Friskole, Sæbygård Skolen, Danish Crown |
Løkken | Nr. Lyngby Klinten, ved den Gl. Kirkegård med Klokkestablen | Nr. Lyngby borgerforening | Nr. Lyngby Sølaug, Løkken og Oplands Menighedsråd |
Arden | Indvielse af Sortemosehus: Natur- og læringscenter ved den sydlige indgang til Rold Skov. | Foreningen Sortemosehus | Arkitektfirmaet Gadeplan, Museum Rebild |
Skørping | Fra Mursten til Mellemrum: Et Bæredygtigt Samlingspunkt for Natur, Kultur og Fællesskab | Skørping Idræts Center | DGI Nordjylland, SKØRPING LOKALHISTORISKE ARKIV |
Hjørring | Landskabet under forandring – kalder på Samlingskraft | FBL-Hjørring | Museumsforeningen Vendsysselhistoriske Museum |
Hjørring | Sct. Knuds By i 100 år/Hjørring Sommerspil | Sct. Knudsby Borgerforening | Hjørring Sommerspil |
Læsø | Mejeriets Kickstart | Fonden Læsø Kunst og Kultur | Kulturbobler, Læsø seniorklub |
Jerup | Ellinggårds genopretning i et bæredygtighedsperspektiv | Ellinggårds Venner | Sognefogedgårdens Venner (en gruppe af frivillige som driver et museum) |

Ledigt job – Økonomimedarbejder med gode kommunikationsevner
Økonomimedarbejder med gode kommunikationsevner og kulturglæde søges til sekretariatsarbejde
By og Land Danmark – Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur søger en økonomimedarbejder til at sikre den daglige økonomiske drift samt indgå i det daglige maskinrum. Vores nye medarbejder kommer til at indgå i et lille, stærkt sekretariat, der ønsker en kollega, som både er stærk i Excel, bogføring og administrative opgaver, men som også vil indgå i arbejdet med foreningens udvikling og aktiviteter i øvrigt. By og Land Danmark har godt 6.000 medlemmer, engagerede frivillige og en bred kontaktflade. Det skal du være en del af.
Du vil få ansvar for en bred vifte af opgaver, som bl.a. omfatter:
– Bogholderi
– Medlemsadministration og kontingentopkrævning
– Administrative opgaver i forbindelse med offentlige tilskud, kontakt til myndigheder m.v.
– Økonomistyring i forbindelse med projekter, rejser og arrangementer
– Økonomi og administration i forbindelse med udgivelsen af bladet By&Land
– Telefonbetjening, post m.v.
Hvem er du?
Du er fagligt begejstret og en stærk holdspiller. Du ser dit arbejde som en integreret del af foreningens daglige liv og udvikling. Du er serviceminded og hjælper både vores medlemmer, frivillige og samarbejdspartnere, når der er brug for det. Du er nysgerrig efter at lære mere og lære fra dig. Du har måske erfaring med offentlig administration eller en landsdækkende organisation, men det er først og fremmest din tilgang til opgaven og samarbejdet, der er afgørende.
Hvorfor skal du vælge os?
By og Land Danmarks sekretariat består, ud over dig, af en projektleder og en sekretariatschef. Vi har ca. 35 frivillige, som er engageret i bestyrelse, fagudvalg og sekretariatsarbejde. Det frivillige engagement er vigtigt for os. Vi er alle optaget af at sikre de bedste rammer for Danmarks bygnings- og landskabskultur, og vi deltager i aktiviteter og netværk mv. over hele landet for at løse opgaven. Du vil derfor møde en organisation, der er åben og lyttende med en uformel omgangstone, hvor vi hjælper hinanden, hvor der er højt til loftet og plads til ideer og samarbejde.
Om stillingen
Der er tale om en fast deltidsstilling på 15 timer ugentligt. I perioder kan der være mulighed for flere timer. Vi forventer, at du møder ind i sekretariatet, som holder til i Nyboder i København, min. 2 dage om ugen, men du vil også få mulighed for at arbejde hjemmefra. Vi tilbyder fleksibel arbejdstid, mulighed for efteruddannelse og et stærkt fællesskab. Stillingen er til besættelse pr. 1. juni eller snarest derefter.
Hvis du ønsker at vide mere, kan du ringe til os på 70 22 12 99.
Send ansøgning til sekretariatschef Stefanie Høy Brink på shb@byogland.dk mrk. Økonomimedarbejder
Ansøgningsfrist d. 11. april 2025 kl. 12. Vi forventer at holde samtaler d. 25. april 2025
By og Land Danmark er en landsdækkende NGO, som arbejder for bevaring og udvikling af de arkitektonisk og kulturhistorisk værdifulde bygninger, landskaber og bymiljøer i Danmark. Landsorganisationen samler de mange lokale foreninger og personlige medlemmer. Du kan læse mere om os her.

Årsudflugt – Oplev Varde by og Vesterhavet
Foto: Henne Mølle Å Badehotel
Byvandring i Varde By, i bus til Vejers og kage og kaffe på Henne Mølle Å Badehotel.
Kom med til en dejlig dag i det Sydvestjyske, hvor vi tager en rundtur i Varde og omegn. Vi begynder i Varde by og fortsætter i fælles bus til Vejers Strand og Henne Strand.
Sæt stort kryds i kalenderen lørdag d. 17. maj 2025, kl. 9.30-17.30
Bevaringsforeningen for Varde Kommune kan til efteråret fejre 50-års jubilæum, så hvad er mere naturligt end at årets udflugt går til Varde.
Programmet
Kl. 9.30 Velkommen, kaffe/the og bagværk i Medborgerhuset, Storegade 57, 6800 Varde
Kl. 10.30 Byvandring i Varde ved guide fra Varde Museerne
Kl. 12.30 Frokost på Von Lügenhals (Brogade 5B, 6800 Varde)
13.45 Transport med bus – påstigning ved Åen (Torvegade) eller Kirkepladsen.
Undervejs kører vi forbi:
- Jugendhuset, Lundvej 39 (fredet)
- Villa Krogen (Martin Nyrup), Frisvadvej 44 (fredet)
- Remiseanlæg ved Varde Vestbanegård (bevaringsværdi 3)
14.15 Vejers Strand v. grundejerforeningsformand Allan Junge, gåtur i sommerhusområdet
Tilbage til bussen.
Det militære område med ’De forladte huse’. Museumsinspektør John V. Jensen fortæller undervejs i bussen
15.45 Henne Mølleå Badehotel – tegnet af PH. Oplæg om restaureringen og kaffe og kage.
Kl. 16.45 Med bus retur til Varde – på vejen kan vi fra bussen se Henne Strand – Solfang vandrehjem, Hennegård (fredet) og Henne Kirkeby Kro (bevaringsværdi 3)
Kl. 17.30 Tak for i dag
Praktisk information:
Pris for medlemmer: 425 kr. per person.
Pris for ægtefæller af medlemmer: 500 kr.
Pris for ikke medlemmer: 600 kr. pr person.
Der er begrænsede pladser, og tilmeldingen sker efter ført til mølle-princippet. Din tilmelding gælder, når vi har modtaget din betaling.
Sidste frist for tilmelding: senest den 1. maj 2025.
I tilfælde af afbud efter den 9. maj, tilbagebetales gebyr ikke.
Meld dig til ved at udfylde formularen herunder og betale. Du får en mail med oplysninger om betalingsmuligheder, når du har meldt dig til.
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til: shb@byogland.dk
Arrangementet er tilrettelagt og gennemføres af By og Land Danmark i samarbejde med Bevaringsforeningen for Varde Kommune. Har du en idé til et arrangement, er du velkommen til at ringe til sekretariatet på 70 22 12 99.
TILMELDING TIL ÅRSUDFLUGT TIL VARDE OG VESTERHAVET
Temadag om bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer – hvordan får vi indflydelse på kommune- og lokalplanlægningen i et valgår
TEMADAG SØNDAG D. 23. MARTS 2025 KL. 9-16 I ODENSE
Formålet med temadagen er at bidrage til, at lokalforeningerne og bliver bedre i stand til at deltage i og styrke den del af den kommunale planlægning, der fastlægger retningslinjer for kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger.
Temadagen fokuserer på lokalforeningernes og medlemmernes deltagelse i debatten op til kommunevalget 2025 – og deltagelse i den kommuneplanproces, der følger kommunalvalget (kommunens planstrategi).
Program
9.00 Dørene åbnes. Kaffe.
9:30 Velkomst. Kort præsentation af program og indlægsholdere
v/ bestyrelsesmedlem By og Land Danmark
9:45 Bevaringsværdige bygninger – hvad er status for kommunernes registrering og hvilke problemstillinger kan lokalforeningerne bringe ind i valgkampen.
v/Ole Kaae, Formand for Udvalget for Plan og Klima
10:30 Kommunevalg og revision af kommuneplanlægningen. Oplæg og debat
Hvordan hænger valget og kommuneplanlægningsprocessen sammen og hvilke muligheder giver det for indflydelse? Hvilke muligheder er der for at præge debatten?
Debatten op til kommunevalget giver mulighed for at sætte fokus på kulturmiljø og bevaringsværdige bygningers rolle i kommuneplanlægningen. Hvordan skaber vi den?
Oplæg v/Erik Petersen, Projektleder Roskilde kommune.
11:40 Orientering om ”Samlingskraft”
’ SAMLINGSKRAFT – sammen om steder vi holder af’ er en pulje, der støtter lokale kræfter, der vil sætte fokus på bygningskultur og bæredygtighed i deres nærområde.
v/Anders Bundgaard Nielsen, Landsforeningens sekretariat
12.00 Frokost
13:00 Paneldebat om kulturmiljøernes og de bevaringsværdige bygningers rolle i kommuneplanlægningen
Deltagere: Lokale kommunalpolitikere og repræsentanter for lokalforeninger.
14:15 Kaffe
14:45 Bevaringsværdige bygninger i lokalplanlægningen – lokalplaner med bevaringssigte, dispensationer fra lokalplaner; klager til Planklagenævnet.
v/Fay Mitchel, Byplanlægger Svendborg kommune
15:30 Opsummering af dagen
v/Ole Kaae, Formand for Plan- og Klimaudvalget
16:00 Farvel og tak for i dag
Praktiske oplysninger:
Søndag den 23. marts 2025 i Odense
Brasserie Olivia, Vintapperstræde 37, Odense
Deltagerbetaling: 240,00 kr.
Tilmelding via formularen herunder:
inden den 3. marts 2025
TILMELDING TIL TEMADAG: Bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer.
MEDLEMSTUR TIL WIEN






MEDLEMSREJSE APRIL 2025
WIEN: PÅ GRÆNSEN MELLEM DET GAMLE OG DET NYE
Wien var som kejserlig hovedstad én af Europas rigeste byer i årtierne på hver side af år 1900 og blomstrede intellektuelt og kunstnerisk.
Også arkitekturen var i Wien banebrydende, men bar samtidig på kejsertidens konservative arv. Ved at studere Wiens bygningskultur fra vor egen Theophilus Hansens bygninger på den nyanlagte Ringstrasse fra 1800-tallets senere del, over Otto Wagners boligblokke og små raffinerede stationsbygninger i jugendstil til eleven Adolf Loos’ gryende modernisme fra 1910’erne og 20’erne får man en levende forståelse for og usædvanlig oplevelse af den vældige dynamik og de markante modsætninger, der kendetegner hele den europæiske arkitektur i tiden.
MEDLEMSTUR
Den spændende fortælling om århundredeskiftets arkitektur vil danne kernen i By & Lands medlemsrejse til Wien – men der vil naturligvis også være plads til at se et udvalg af barokkens forrygende værker og tid til at besøge nogle af Hundertwassers helt egenartede og eventyrlige bygninger … og ja, i det hele tage at afsøge byens bygningskultur for at forstå dens udvikling fra romersk garnisonsby til kejserlig hovedstad – og det der fulgte.
Dagsprogrammet har vi sammensat som beskrevet neden for. (NB: ændringer kan forekomme).
PRAKTISK:
Rejsen til Wien gennemføres som flyrejse i dagene den 21. april til 27. april 2025 med seks overnatninger på det centralt beliggende Hotel Astoria. Rejsen tilrettelægges i samarbejde med Vitus Rejser, medlem af Rejsegarantifonden. Turen planlægges af Karen Margrethe Olsen og guide på turen er arkæolog Thomas Roland.
Pris i delt dobbeltværelse er: 15.800 kr.
Pris i enkeltværelse: 18.050 kr. (NB: Begrænsede antal værelser til rådighed).
Rejsen gennemføres ved minimum 25 deltagere. TILMELD DIG VIA NEDENSTÅENDE FORMULAR.
Prisen inkluderer: Afrejse 21. april CPH 09:50 med ankomst VIE 11:30. Hjemrejse 27. april med afrejse VIE 15:10 og ankomst CPH 16:50. Morgenmad, en fælles middag og to frokost, entré de steder, som vi i fællesskab besøger, 72 timers Vienna Card (offentlig transport mm.), transfer i bus t/r lufthavn til hotellet og en halvdagsbustransport.
Der er et begrænset antal pladser, og bindende tilmelding efter først til mølle-princippet.
Deltagelse kræver medlemskab af By og Land Danmark eller en medlemsforening. Er du ikke medlem af By og Land Danmark, kan du melde dig ind her.
Rejsens fulde pris indbetales senest den 5. februar 2025 til Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur på konto: reg. 1551 konto 5095700. MobilePay på nr.: 85969. HUSK at påføre FULDE deltagernavn(e) som anført i pas
Rejsen arrangeres i samarbejde med rejsebureauet Vitus Rejser som er medlem af rejsegarantifonden. Vær dog opmærksom på at, din personlige rejse- og afbestillingsforsikring skal tegnes gennem eget forsikringsselskab eller Vitus Rejser.
NB: Bemærk: turen inkluderer en del byvandring, så det vil være en fordel at medbringe både fysiske og mentale vandresko.
For yderligere information; henvendelse til: By og Land Danmark, Karen Margrethe Olsen karenmargretheolsen@byogland.dk, mobil: 23 11 09 84.
DAGSPROGRAM
Mandag 21. april – Udrejse og byvandring i centrum
Med fly fra Kastrup ankommer vi til Wien, så vi lige over middag kan være ved vort (meget!) centralt beliggende hotel. Efter indkvartering tager vi en byvandring inden for Ringstrasse for at lære det historiske centrum lidt at kende med bl.a. den forrygende, gotiske St. Stefanskirke.
Tirsdag 22. april – Byvandring på Ringstrasse
Tirsdagen står i den berømte Ringstrasses tegn. Den prægnante boulevard omkring byens gamle kerne blev anlagt i slutningen af 1800-tallet, da Wiens historiske forsvarsværker blev sløjfet. I den blomstrende kejsertid skulle byen imponere, og en række af Wiens mest imposante bygninger blev opført for at understrege kejsermagten. Ikke mindst kom den danske arkitekt Theophilus Hansens historicistiske værker til at præge det nye strøg. Vi kommer forbi de fleste og skal bl.a. inden for i den imponerende børsbygning, det netop restaurerede Parlament og det mindre kendte Sværdridderordenens hovedsæde.
Onsdag 23. april – Dagstur til Hietzing og Schönbrunn
Vi tager toget til én af Wiens sydvestlige forstæder, Hietzing, hvor vi besøger Otto Wagners intakt bevarede kejserlige stationsbygning. Som nabo til stationsbygningen ligger slottet Schönbrunn, hvor der vil være tid til at besøge den imponerende barokhave og på egen hånd evt. også selve slottet. I Hietzing findes også et område med en lang række rigmandsvillaer fra det tidlige 1900-tal – herunder indtil flere af Adolf Loos. Villaerne er i privateje, så der er desværre ikke adgang, men selv ude fra set giver vandringen i kvarteret et fantastisk indblik i de skiftende arkitektoniske retninger fra jugendstilen til den spirende modernisme.
Torsdag 24. april – Byvandring i Wien-syd
Hovedvægten på fjerdedagens byvandring vil ligge på Wagners meget personlige udgave af jugendarkitektur, som det bl.a. ses i hans raffinerede metrobygninger og fornemme etageejendomme. Vi vil dog også møde andre, samtidige arkitekter og bl.a. besøge den lille udstillingsbygning ”Secession” m. Klimts berømte ”Beethovenfrise”.
Den organiske og normsprængende jugendstil har meget til fælles med barokkens ligeledes grænsesøgende arkitektur. Det er derfor naturligt på denne dag også at besøge ét af wienerbarokkens hovedværker, Karlskirken opført over ca. 20 år og indviet 1737. Efter en fællesfrokost på Cafe Rüdigerhaus – endnu en jugendstilbygning – er eftermiddagen til fri disposition. Der vil dog være mulighed for med gruppen at gå sammen til den meget smukke barokhave ved Belvedereslottet i samme område, ligesom Wiens bymuseum ligger lige om hjørnet.
Fredag 25. april – Dagstur med tog og bus til forstæderne vest for centrum
Dagen begynder med en kort togtur til Hundertwassers festligt udformede fjernvarmeværk ved Spittelau, hvorefter vi tager endnu en station til Heiligenstadt. Hér finder vi den enorme Karl-Marx-Hof (opf. 1926-33). Det ikoniske boligbyggeri imponerer ikke blot med sin størrelse men også ved wagnereleven, Karl Ehns, dristige modernisme. Vi tager os tid til at vandre igennem det store kompleks og efter frokost stiger vi på en lejet bus, der kører os lidt sydpå, for atter at komme på sporet af Wagner. I Penzing skal vi således se to af hans villaer, hvoraf den ene som museum er tilgængelig for besøgende. Herefter fortsætter vil til, hvad der måske er Wagners hovedværk, nemlig den stærkt gribende kirke ”Zum Hl. Leopold am Steinhof”. Den mægtige kuppelkirke hvis glødende indre er udsmykket raffineret inventar og mosaikker, kroner et stort hospitalsområde, der ligeledes har Wagner som arkitekt. Sent på eftermiddagen bringer bussen os tilbage til hotellet.
Lørdag 26. april – Byvandring i Wien øst
Lørdagen er programsat let og muntert med en byvandring i centrums østlige del, hvor man finder Hundertwassers finurlige ”Hundertwasserhaus” – et helt specielt byhus, der tydeligvis er frembragt af en arkitekt, der tillige var en farveglad maler. Tæt på ligger også Hundertwasser Museum, som vi ligeledes slår et slag forbi. Som en festlig afslutning på turen – og med reverens til Theoph. Hansen – får vi efter frokost en rundvisning i Musikverein med bl.a. den berømte ”Gyldne Sal”, der kendes fra Nytårskoncerterne. Resten af dagen er uden program.
Søndag 27. april – Hjemrejsedag
Også søndag formiddag er uden program, men der er tid til et sidste café-(eller museums-!)besøg inden vi ved middagstid tager med egen bus til Wiens lufthavn. Ankomst i Kastrup sidst på eftermiddagen.
TILMELDING TIL REJSE TIL WIEN
Vinder af Bygningskulturprisen 2024

Vinder af Bygningskulturprisen 2024 Erik Julius Petersen sammen med formand for By og Land Danmark Iben Bækkelund Jagd. Foto: Jan Hansen
By og Land Danmark uddeler hvert år en bygningskulturpris til et medlem af By og Land Danmark, som arbejder og gør noget særligt for at skabe opmærksomhed omkring bygnings- og landskabskulturen. Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2010.
I 2024 går prisen til Erik Julius Petersen fra Bygningskultur Ringsted. I indstillingen lød begrundelsen, at prisen går til en ildsjæl, der har formået at sætte både sit navn og foreningen, som han er formand for, på landkortet. Han har været med til at starte en forening op og gøre den både relevant og aktiv for såvel medlemmer som i det politiske arbejde.
Erik Julius Petersen arbejder utrætteligt for bygningskulturen i Ringsted Kommune. Prisen uddeles, fordi han altid taler bygningernes sag og ikke er bange for at tage et standpunkt. For hans fænomenale evne til at debattere og sætte en dagsorden både i aviser og på sociale medier. Ofte med et glimt i øjet og altid med sans for sagen. Han tør tage kampen op og både hylde de gode eksempler og sætte spot på de dårlige.
Ringsted Kommunes Arkitekturpris gik i år til Gyrstinge Skovhuse 16 efter indstilling fra Bygningskultur Ringsted. Som formand for foreningen har han desuden stået for to succesfulde arrangementer fra By og Land Danmarks pulje Samlingskraft.
Endelig er Erik Julius Petersen medlem af By og Land Danmarks fagudvalg Plan- og Klimaudvalget, hvor han var en af de bærende kræfter i udarbejdelsen af By og Lands højhuspolitik og i arbejdet med den kommende politik om bevaringsværdige bygninger.
I By og Land Danmark er vi glade for og meget stolte af, at Erik Julius Petersen vil være en del af foreningen, og at han bidrager både lokalt og nationalt for at løfte den bygningskulturelle dagsorden. Læs hele indstillingen her.
Få støtte til at vise det særlige i dit lokalsamfund frem

Arrangementet ‘Et møde mellem generationer på Bovense Gamle Skole‘ på Fyn blev til i samarbejde mellem foreningen Bovense Gamle Skole, Andelsgaarde og Spaanbrogaard. Fotograf: Susanne Lindberg.
Den 10. oktober bliver der igen åbnet for puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’. Her kan man få støtte til et arrangement med fokus på fællesskaber og særlige steder.
Puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’ åbner for femte gang for ansøgninger. Det sker i perioden fra den 10. oktober 2024 og frem til den 19. februar 2025.
I ansøgningsperioden har alle former for foreninger, lokale grupperinger og frivillige organisationer mulighed for at søge støtte til lokale arrangementer, der sætter fokus på vores fælles kulturarv og særlige steder i hele landet.
By og Land Danmark, der står bag Samlingskraft, opfordrer derfor alle med et engagement i deres lokalområde, til at tage del i Samlingskraft og søge op til 25.000 kr. til at sætte emner som bæredygtige materialer, bevaring og fællesskab på dagsordenen. Med kommunalvalget i 2025 kan et arrangement give mulighed for at skabe debat om de steder, der betyder noget for vores lokalsamfund, og for at bidrage til den politiske dagsorden.
Samlingskraft er finansieret af den filantropiske forening Realdania.
Over 120 fantastiske arrangementer i hele landet
Siden Samlingskraft-projektets start er der blevet afholdt over 120 inspirerende og engagerede arrangementer rundt omkring i Danmark.
Arrangementerne har alle på forskellig vis sat fokus på at bevare vores alles værdifulde kulturarv og givet lokalsamfund mulighed for at dele viden, skabe debat og bygge fællesskaber omkring de steder, vi holder af. Fra debatter om byudvikling og bevaringsværdige bygninger til vandreture i historiske kulturlandskaber, har Samlingskraft gjort det muligt at løfte den lokale opmærksomhed på væsentlige emner og steder.
Samlingskraft er en unik mulighed for at sætte fokus på de steder, der betyder noget for ens lokalsamfund. Uanset om det handler om at bevare historiske bygninger, beskytte kulturlandskaber eller skabe debat om byudvikling.
Se hvordan tidligere ansøgere har gjort og find inspiration til jeres arrangement her.
Mulighed for sparring
By og Land Danmark opfordrer i øvrigt til at sende ansøgningen i god tid. Selv om ansøgningsfristen er den 19. februar 2025, er det vigtigt at få sat gang i processen så hurtigt som muligt. Det er med til at sikre, at man kan få den sparring og vejledning, By og Land Danmark tilbyder, så arrangementet får de bedste chancer for at blive en realitet.
Se tjeklisten inden I laver jeres ansøgning her.
Se hvilke krav, I skal opfylde her.
Samlingskraft er et projekt, der bliver drevet af foreningen By og Land Danmark. Projektet er finansieret af Realdania.
Ansøgningsperiode: 10. oktober 2024 – 19. februar 2025 For yderligere information om ansøgningsprocessen og sparring, kontakt:
Projektleder i By og Land Danmark, Anders Bundgaard Nielsen
22 94 41 50
samlingskraft@byogland.dk
samlingskraft.dk