Referat af mødet på biblioteket onsdag den 12.6. 2024

Referat af mødet på Viborg Bibliotek d. 12. juni 2024

Præsentation af Landsforeningen By og Land

Sekretariatschef hos Landsforeningen By og Land Danmark og redaktør ad By & Land, Stefanie Høy Brink, var kommet til Viborg for at fortælle os om foreningens virke og om oprettelse af en lokalforening.

Ti mennesker var mødt op, og heldigvis er der flere, der er interesserede i at blive medlemmer af en lokalforening. Fire havde meldt afbud, en ville gerne vente, til der er etableret en lokalafdeling, og et par stykker mødte ikke op. Vi håber at se dem ved en senere lejlighed.

Stefanie er selv ny i By og Land – har været ansat i tre måneder – og besøget hos os var hendes debut som den, der repræsenterer landsforeningen ved et lokalt møde. Hun er uddannet etnolog med speciale i bygningskultur og arkitekturhistorie og har derfor en klar interesse for, hvad bygninger, bygningskultur, arkitektur, landskabet og haverne siger om vores hverdagsliv gennem tiderne. Som hun har skrevet i foreningens medlemsblad, kan meget aflæses i vores bygninger, i vores materialevalg, i huses disponering, konstruktioner, vores foretrukne arkitekter, havernes indretning og landskabets opdeling.

Tidligere har hun været museumsinspektør på Københavns Museum og på museerne i Roskilde og har også været ansat i Slots- og Kulturstyrelsen, hvor hun arbejdede med fredede bygninger.

Først fortalte hun, at foreningens arbejde er at arbejde for og bevare og udvikle vores arkitektonisk og kulturhistorisk værdifulde bygninger, kulturmiljøer og landskaber og at øge befolkningens bevidsthed om betydningen af denne kulturarv. (det sidste med at øge folks bevidsthed om betydningen af denne kulturarv er der i høj grad brug for i Viborg).

Foreningen kan indstille bygninger til fredning. Det er et stort arbejde at udarbejde et fredningsforslag. Forslaget skal behandles i Det Særlige Bygningssyn, og det kan godt tage et år at få en sag behandlet. Foreningen har en høj succesrate – over halvdelen af de indstillede bygninger bliver fredet.

Der er i foreningen fire fagudvalg, som medlemmerne kan trække på: Frednings- og bevaringsudvalget, Have- og Landskabsudvalget, Plan- og Klimaudvalget og Udvalget for nyere tids arkitektur.

Stefanie forklarede, hvad forskellen er på en lokalforening og en lokalafdeling. En lokalforening er opbygget med en formand, en kasserer og en bestyrelse og har sin egen økonomi. Der skal indkaldes til en stiftende generalforsamling, hvor vedtægter og kontingent skal godkendes, og der skal vælges en revisor.

Hvis man opretter en lokalafdeling under By og Land, slipper man for at skulle vælge formand, kasserer, bestyrelse osv. og at skulle oprette en bankkonto. Man er underlagt landsforeningens vedtægter, kontingent og generalforsamlingen, men arbejder i det lokale område. Det er det, vi vil vælge, da det vil lette opstarten af en afdeling, når vi er så få, som det er tilfældet. Skulle vi vokse os store, kan vi altid til den tid vælge at oprette vores egen forening.

Landsforeningen hjælper os med administration og kommunikation, med råd og vejledning, og et logo. Desuden opretter og vedligeholder den hjemmeside, opretter en e-mailadresse og en Facebookside. Afdelingens medlemmer får årligt 4 udgaver af Bladet By & Land, 1 personlig stemme ved den årlige generalforsamling, By og Land Danmarks nyhedsbrev og invitationer til arrangementer og studieture.

Der er nogle krav til lokalforeningen om, at den skal afholde et årligt afdelingsmøde og to udadvendte aktiviteter. Desuden skal der udpeges lokale mærkesager, der skal være en lokalledelse, som skal godkendes af landsforeningens bestyrelse og der skal leveres materiale til hjemmesiden.

Et par mulige medlemmer har spurgt, om det er muligt at få et husstandsmedlemskab. Det bliver der arbejdet på i landsforeningen, så det snart kan lade sig gøre.

Vi snakkede om, hvad vi gerne vil beskæftige os med i lokalafdelingen, og da meget af det, er det samme, som 6 af os tidligere har talt om, kan det ses nedenfor.

Mod mødets afslutning lykkedes at sammensætte en lokalledelse, der består af Vibeke Galsbo, Peter Mielche og Karin Bang. Vi har aftalt at mødes hos Peter den 11. juli.

Vi er altså nu en lokalafdeling af By og Land. Ganske vist skal lokalledelsen godkendes af landsforeningens bestyrelse, men det er en formssag.

Jeg håber, at I der har givet udtryk for, at I gerne vil være med i en lokalafdeling, vil gå ind på By og Lands hjemmeside og melde jer ind:

Som nævnt er vi seks, der tidligere har holdt et møde hos mig, hvor vi talte om, hvad en lokalforening i Viborg kan arbejde for:

Udbredelse af et positivt syn på bygningsbevaring og udpegning af kvaliteter og potentialer, som vi allerede har i byens og kommunens historiske bygnings- og kulturmiljøer. Det kunne være som initiativtager til oprettelsen af en kommunal bevaringspulje, som ejerne af bevaringsværdige huse kan ansøge til vedligeholdelse, uddeling af bevaringspris ved Arkitekturens Dag, eller arrangerede ture/rundvisninger til seværdige steder. 

Formidling af praktisk viden om korrekt vedligeholdelse af bevaringsværdige huse. 

Indflydelse på politiske og demokratiske processer, som forbedrer forholdene for kulturarven. 

Eksempelvis: 

Høringspart i sager, som omfatter indgreb i bevaringsværdige bygninger (SAVE) eller udpegede kulturmiljøer (SAK). Det kan være i forbindelse med nedrivningssager, lokalplanforslag eller kommuneplan. 

Medspiller til byråd og forvaltning til at udarbejde en ny arkitekturpolitik, og derpå holde byrådet op på intentionerne. Her drøftede vi Vejle Kommune, som har arbejdet med den samme arkitekturpolitik siden 1997. Den er linket til herunder. 

Viborg Kommune har aktuelt ingen gældende arkitekturpolitik. 

Deltager ved oprettelsen af et egentligt bevaringsudvalg, som det kendes i mange andre byer. F.eks. Randers Bevaringsudvalg eller Aarhus Kulturmiljøråd. 

Fredningsforslag for bygninger, som skønnes at have national betydning. Vi drøftede at fremsende et fredningsforslag på Kampmanns Landsarkiv, det var der vist stemning for. 

Lige nu er der planer om at skrive et høringssvar vedr. Toldbodgade 8-10. Høringsfristen udløber den 19. juni. Det er nok det eneste, vi når, inden alle spredes pga. sommerferie.

De, der har tid til det, opfordres til at indsende idéer og forslag til udviklingsplan for Viborg Midtby. Skal indsendes senest den 7. juli.

Der er bestemt stemning for at sende et fredningsforslag vedr. Rigsarkivet, tidligere Landsarkivet på Rødevej, tegnet af arkitekten Hack Kampmann. Flere har troet, at arkivet var fredet, men det er ”kun” bevaringsværdigt med den højeste bevaringsværdi 1. Arkitekt Erik Søgaard har været i gang med at skrive et fredningsforslag.

Efter sommerferien er der planer om, at Erik Søgaard, der har stået for renovering af taget på arkivet, vil give en rundvisning omkring og inde i arkivet. Det vil blive et offentligt arrangement.

I Hjørring har de, som vi har her i byen, flere bygninger tegnet af Hack Kampmann, og man er i gang med et større projekt, der skal synliggøre Kampmanns bidrag til arkitekturen i Hjørring. Der er udvalgt ni bygninger, som vil blive forsynet med smukke skilte, der fortæller historien om de enkelte bygninger. Man regner med at skiltene er sat op til efteråret. Måske skulle vi lave en udflugt til Hjørring?