Den 18. juli uddelte Bevaringsforeningen for Varde Kommune deres rose-pris til sommerhuset på Bjærgevej 9, Vejers Strand.

Rose-prisen uddeles af Bevaringsforeningen for Varde Kommune til ejere, der har gjort en særlig indsats for at bevare de arkitektoniske og miljømæssige særpræg – i såvel en bys gadebillede som i enkeltbygninger og omgivelser. Formålet er at støtte og værdsætte det arbejde, der bliver gjort for at bevare og forskønne ejendomme i hele Varde Kommune.

I år gives Rose-prisen til ejerne af Bjærgevej 9 i Vejers.  Rose-prisen gives således til et sommerhus. Det er aldrig sket før i bevaringsforeningens historie. Rose-prisen blev sidste år givet til Bastrupsvej 7 i Varde by.

Sommerhuset på Bjærgevej er opført i 1930. Det ligger på en markant klittop i yderste klitrække, 100 m fra stranden i et af Vejers ældste sommerhusområder. Bygningen er – som mange andre sommerhuse i Varde Kommune  – ikke registreret som bevaringsværdig. Det er en mangel, som Bevaringsforeningen flere gange har gjort kommunen opmærksom på. Bygningen kunne været revet ned, og der kunne været opført et nyt større sommerhus uden indpasning i det eksisterende kulturmiljø.  Det er prisværdigt, at ejerne undlod at nedrive sommerhuset, og i stedet valgte at bevare og renovere sommerhuset med respekt for bygningens oprindelige udtryk og de omkringliggende sommerhuse. Den skånsomme renovering af sommerhuset er også med til at give det omgivende område et løft. Renoveringen kan måske anspore andre sommerhusejere til at renovere med samme store forståelse for sommerhusenes historiske værdi og betydning for fortællingen om og oplevelsens af sommerhusområdets unikke karakter.

Bevaringsforeningen ønsker med Rose-prisen i år også at sætte fokus på de værdier, der kan mistes, når de ikke er sikret gennem bevarende bestemmelser i en lokalplan eller i kommuneplanen.

I forbindelse med renoveringen er der lagt nyt stråtag. Den oprindelige skorsten er bevaret med et oprindeligt udtryk og den oprindelige, korrekte placering. Oprindelige døre og vindueshuller er stort set heller ikke ændret. Udtrykket med småsprossede vinduer er bevaret. Facadefarve er ikke den oprindelige, men den mørke, dæmpede blå/grå farve bevirker, at bygningen trods den markante placering underordner sig det omgivende landskab. Bygningen passer også fint ind i det omgivende kulturmiljø med andre gamle fine sommerhuse, som Bevaringsforeningen håber vil blive registreret og sikret som bevaringsværdige.

For flere oplysninger kan Bevaringsforeningen for Varde Kommune kontaktes via mail til: bevardet@outlook.dk

Du kan læse mere om Vejers Strand i seneste nummer af bladet By & Land.