Plan- og klimaudvalget

 Plan- og klimaudvalget i By og Land Danmark arbejder med at rådgive og vejlede medlemmer i sager, der tager udgangspunkt i planloven. Det kan for eksempel dreje sig om lokalplanlægning, kommuneplanlægning og planstrategier.

Kommune- og lokalplanlægning er centrale for bevaring og udvikling af de arkitektonisk og kulturhistorisk værdifulde bygninger, landskaber og bymiljøer i Danmark.

I kommuneplanerne udpeges kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger og gennem lokalplaner realiseres beskyttelsen af disse værdier. 

Lokalforeninger og medlemmer i øvrigt kan gennem aktiv deltagelse i planprocessen spille en væsentlig rolle i bevaringsarbejdet.

Klimaforandringer og tiltag herimod er i fokus i dag. Nye energikilder – vindmøller, solceller m.v. kan påvirke arkitektonisk og kulturhistorisk værdifulde bygninger. Nye krav og metoder til isolering af bygninger kan også have negative konsekvenser for vores bygningsarv og de kulturmiljøer, som de indgår i. 

Foranstaltninger til at imødegå klimarelaterede stigninger i hav og vandløb har indflydelse på kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger.

Hele bygningslovgivningen og den kommunale bygningsregulering er derfor mere end nogensinde før relevant for By og Land Danmarks arbejde.

Plan- og klimaudvalgets opgave:

  •  At bistå medlemsforeninger og medlemmer i alle sager vedr. kommuneplanlægning, lokalplanlægning og byggesager, der vedrører kulturmiljøer, kulturlandskaber og bevaringsværdige bygninger.
  • At bistå bestyrelsen i at skabe overblik over lovgivning inden for plan- og klimaområdet samt bistå bestyrelsens deltagelse i debatter og høringer om og udviklingen af ny lovgivning og administration på disse områder. 
  • at udarbejde oplæg – i samarbejde med de øvrige udvalg – til Landsforeningens politikker på plan- og klimaområdet.
  • At bistå de øvrige udvalg med information om udviklinger på plan- og klimaområdet, der kan være relevant i disse udvalg. 

Læs Plan- og klimaudvalgets kommissorium her.