Høringssvar til Viborg Kommunes Udviklingsplan for midtbyen 7.7. 2024

Høringssvar til Viborg Kommunes Udviklingsplan for midtbyen 7.7. 2024


By og Land Viborg hilser initiativet med borgerinddragelse i midtbyplanen velkomment.

Viborg har alle forudsætninger for at få det løft, midtbyen trænger til. Men det forudsætter en klar retning. Vi opfordrer til, at der hurtigt udarbejdes en klar arkitekturpolitik, som ligger som et stabilt fundament for plan- og bygningsmæssig udvikling. Viborg har brug for en langsigtet vision for bevaring og udvikling, som ikke findes lige nu.
Derfor: Arkitekturpolitik nu!

Viborg midtby er noget særligt. Midtbyen skal prioriteres, så livet ikke forsvinder ud til indfaldsvejene, hvor Viborg ikke har mere at byde på end alle andre byer. Den historiske bykerne er motoren, som skal trække de omkringliggende kvarterer, f.eks. Banebyen, Borgvold, Kasernen, osv. Det karakteristiske middelalderlige bymønster med pladser, torve, gader og stræder, og selvfølgelig de mange fine bygninger. Det glæder os viborgensere, og det tiltrækker gæster til vores by. Her kan Viborg noget særligt. Derfor skal vi styrke oplevelsen af den historiske midtby og give den bedste oplevelse af byen – både til gården og gaden.

En sammenhængende bykerne:
Få defineret den historiske bykerne. Det bør være tydeligt, hvor den historiske by begynder og ender. Bymidten bør bindes sammen af en belægning, som binder byen sammen. Det er oplagt at markere byens syv porte som tærskler til bymidten. Den gode belægning af Nytorv er et fint eksempel til efterfølgelse.
Vægtertorvet ved Gammelvagt bør nedlægges som parkeringsplads for føtex, som jo har p-dækket bagved. Vægtertorvet bør starte byen ved nordvesthjørnet og skabe et sammenhængende belægningsforløb ned ad Gravene til Trappetorvet, hvor Teatret kan få en ny hovedrolle i midtbyen.

Byens brug:
Midtbyen skal bruges til handel, beboelse og aktiviteter. Den igangværende butiksdød skal vendes. Vi må erkende, at 1970’ernes panoramaruder hører gamle dage til. Gør midtbyen relevant igen, f.eks. ved at støtte forskønnelse af de butiksfacader, som i dag plastres til med pap og folie som byens døde øjne. Eller tillad en blandet brug af de kvadratmeter, som i dag forbeholdes detailhandel.

Byens for- og bagside:
Midtbyens middelalderlige gade- og pladsforløb viser Viborg frem fra sin fine side. De er byens “forside.” Byens rum er som rummene i et hus. Gader og pladser er byens gulve, facader er vægge, og himlen er loft. Byens forsider er gennemtænkte, gedigne, behagelige.
Vi skal passe på bygningerne og deres fortællinger, og lade være med at forarme vores bymidte med utilpasset standardbyggeri og tarvelige altaner. Stil krav til kvalitet i bygninger, belægninger og inventar langs gader og pladser.

De skæve bagsider:
Byens baggårde, bagsider og mellemrum kan blive grønne og pusterum “bagved” gader og torve. Her er det oplagt at lade kreativiteten råde i grønne rum. Spraglet, spontant, tilfældigt, midlertidigt, hjemmelavet. Put altaner og halvtage om i gården, hvor de hører til, og giv bagsiderne karakter af byens baghave.

Med venlig hilsen

By og Land Viborg

Indsendt af Erik Bach Søgaard