MEDLEMSTUR TIL WIEN
MEDLEMSREJSE APRIL 2025
WIEN: PÅ GRÆNSEN MELLEM DET GAMLE OG DET NYE
Wien var som kejserlig hovedstad én af Europas rigeste byer i årtierne på hver side af år 1900 og blomstrede intellektuelt og kunstnerisk.
Også arkitekturen var i Wien banebrydende, men bar samtidig på kejsertidens konservative arv. Ved at studere Wiens bygningskultur fra vor egen Theophilus Hansens bygninger på den nyanlagte Ringstrasse fra 1800-tallets senere del, over Otto Wagners boligblokke og små raffinerede stationsbygninger i jugendstil til eleven Adolf Loos’ gryende modernisme fra 1910’erne og 20’erne får man en levende forståelse for og usædvanlig oplevelse af den vældige dynamik og de markante modsætninger, der kendetegner hele den europæiske arkitektur i tiden.
MEDLEMSTUR
Den spændende fortælling om århundredeskiftets arkitektur vil danne kernen i By & Lands medlemsrejse til Wien – men der vil naturligvis også være plads til at se et udvalg af barokkens forrygende værker og tid til at besøge nogle af Hundertwassers helt egenartede og eventyrlige bygninger … og ja, i det hele tage at afsøge byens bygningskultur for at forstå dens udvikling fra romersk garnisonsby til kejserlig hovedstad – og det der fulgte.
Dagsprogrammet har vi sammensat som beskrevet neden for. (NB: ændringer kan forekomme).
PRAKTISK:
Rejsen til Wien gennemføres som flyrejse i dagene den 21. april til 27. april 2025 med seks overnatninger på det centralt beliggende Hotel Astoria. Rejsen tilrettelægges i samarbejde med Vitus Rejser, medlem af Rejsegarantifonden. Turen planlægges af Karen Margrethe Olsen og guide på turen er arkæolog Thomas Roland.
Pris i delt dobbeltværelse er: 15.800 kr.
Pris i enkeltværelse: 18.050 kr. (NB: Begrænsede antal værelser til rådighed).
Rejsen gennemføres ved minimum 25 deltagere. TILMELD DIG VIA NEDENSTÅENDE FORMULAR.
Prisen inkluderer: Afrejse 21. april CPH 09:50 med ankomst VIE 11:30. Hjemrejse 27. april med afrejse VIE 15:10 og ankomst CPH 16:50. Morgenmad, en fælles middag og to frokost, entré de steder, som vi i fællesskab besøger, 72 timers Vienna Card (offentlig transport mm.), transfer i bus t/r lufthavn til hotellet og en halvdagsbustransport.
Der er et begrænset antal pladser, og bindende tilmelding efter først til mølle-princippet.
Deltagelse kræver medlemskab af By og Land Danmark eller en medlemsforening. Er du ikke medlem af By og Land Danmark, kan du melde dig ind her.
Rejsens fulde pris indbetales senest den 27. januar 2025 til Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur på konto: reg. 1551 konto 5095700. MobilePay på nr.: 85969. HUSK at påføre FULDE deltagernavn(e) som anført i pas
Rejsen arrangeres i samarbejde med rejsebureauet Vitus Rejser som er medlem af rejsegarantifonden. Vær dog opmærksom på at, din personlige rejse- og afbestillingsforsikring skal tegnes gennem eget forsikringsselskab eller Vitus Rejser.
NB: Bemærk: turen inkluderer en del byvandring, så det vil være en fordel at medbringe både fysiske og mentale vandresko.
For yderligere information; henvendelse til: By og Land Danmark, Karen Margrethe Olsen karenmargretheolsen@byogland.dk, mobil: 23 11 09 84.
DAGSPROGRAM
Mandag 21. april – Udrejse og byvandring i centrum
Med fly fra Kastrup ankommer vi til Wien, så vi lige over middag kan være ved vort (meget!) centralt beliggende hotel. Efter indkvartering tager vi en byvandring inden for Ringstrasse for at lære det historiske centrum lidt at kende med bl.a. den forrygende, gotiske St. Stefanskirke.
Tirsdag 22. april – Byvandring på Ringstrasse
Tirsdagen står i den berømte Ringstrasses tegn. Den prægnante boulevard omkring byens gamle kerne blev anlagt i slutningen af 1800-tallet, da Wiens historiske forsvarsværker blev sløjfet. I den blomstrende kejsertid skulle byen imponere, og en række af Wiens mest imposante bygninger blev opført for at understrege kejsermagten. Ikke mindst kom den danske arkitekt Theophilus Hansens historicistiske værker til at præge det nye strøg. Vi kommer forbi de fleste og skal bl.a. inden for i den imponerende børsbygning, det netop restaurerede Parlament og det mindre kendte Sværdridderordenens hovedsæde.
Onsdag 23. april – Dagstur til Hietzing og Schönbrunn
Vi tager toget til én af Wiens sydvestlige forstæder, Hietzing, hvor vi besøger Otto Wagners intakt bevarede kejserlige stationsbygning. Som nabo til stationsbygningen ligger slottet Schönbrunn, hvor der vil være tid til at besøge den imponerende barokhave og på egen hånd evt. også selve slottet. I Hietzing findes også et område med en lang række rigmandsvillaer fra det tidlige 1900-tal – herunder indtil flere af Adolf Loos. Villaerne er i privateje, så der er desværre ikke adgang, men selv ude fra set giver vandringen i kvarteret et fantastisk indblik i de skiftende arkitektoniske retninger fra jugendstilen til den spirende modernisme.
Torsdag 24. april – Byvandring i Wien-syd
Hovedvægten på fjerdedagens byvandring vil ligge på Wagners meget personlige udgave af jugendarkitektur, som det bl.a. ses i hans raffinerede metrobygninger og fornemme etageejendomme. Vi vil dog også møde andre, samtidige arkitekter og bl.a. besøge den lille udstillingsbygning ”Secession” m. Klimts berømte ”Beethovenfrise”.
Den organiske og normsprængende jugendstil har meget til fælles med barokkens ligeledes grænsesøgende arkitektur. Det er derfor naturligt på denne dag også at besøge ét af wienerbarokkens hovedværker, Karlskirken opført over ca. 20 år og indviet 1737. Efter en fællesfrokost på Cafe Rüdigerhaus – endnu en jugendstilbygning – er eftermiddagen til fri disposition. Der vil dog være mulighed for med gruppen at gå sammen til den meget smukke barokhave ved Belvedereslottet i samme område, ligesom Wiens bymuseum ligger lige om hjørnet.
Fredag 25. april – Dagstur med tog og bus til forstæderne vest for centrum
Dagen begynder med en kort togtur til Hundertwassers festligt udformede fjernvarmeværk ved Spittelau, hvorefter vi tager endnu en station til Heiligenstadt. Hér finder vi den enorme Karl-Marx-Hof (opf. 1926-33). Det ikoniske boligbyggeri imponerer ikke blot med sin størrelse men også ved wagnereleven, Karl Ehns, dristige modernisme. Vi tager os tid til at vandre igennem det store kompleks og efter frokost stiger vi på en lejet bus, der kører os lidt sydpå, for atter at komme på sporet af Wagner. I Penzing skal vi således se to af hans villaer, hvoraf den ene som museum er tilgængelig for besøgende. Herefter fortsætter vil til, hvad der måske er Wagners hovedværk, nemlig den stærkt gribende kirke ”Zum Hl. Leopold am Steinhof”. Den mægtige kuppelkirke hvis glødende indre er udsmykket raffineret inventar og mosaikker, kroner et stort hospitalsområde, der ligeledes har Wagner som arkitekt. Sent på eftermiddagen bringer bussen os tilbage til hotellet.
Lørdag 26. april – Byvandring i Wien øst
Lørdagen er programsat let og muntert med en byvandring i centrums østlige del, hvor man finder Hundertwassers finurlige ”Hundertwasserhaus” – et helt specielt byhus, der tydeligvis er frembragt af en arkitekt, der tillige var en farveglad maler. Tæt på ligger også Hundertwasser Museum, som vi ligeledes slår et slag forbi. Som en festlig afslutning på turen – og med reverens til Theoph. Hansen – får vi efter frokost en rundvisning i Musikverein med bl.a. den berømte ”Gyldne Sal”, der kendes fra Nytårskoncerterne. Resten af dagen er uden program.
Søndag 27. april – Hjemrejsedag
Også søndag formiddag er uden program, men der er tid til et sidste café-(eller museums-!)besøg inden vi ved middagstid tager med egen bus til Wiens lufthavn. Ankomst i Kastrup sidst på eftermiddagen.
TILMELDING TIL REJSE TIL WIEN
Vinder af Bygningskulturprisen 2024
Vinder af Bygningskulturprisen 2024 Erik Julius Petersen sammen med formand for By og Land Danmark Iben Bækkelund Jagd. Foto: Jan Hansen
By og Land Danmark uddeler hvert år en bygningskulturpris til et medlem af By og Land Danmark, som arbejder og gør noget særligt for at skabe opmærksomhed omkring bygnings- og landskabskulturen. Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2010.
I 2024 går prisen til Erik Julius Petersen fra Bygningskultur Ringsted. I indstillingen lød begrundelsen, at prisen går til en ildsjæl, der har formået at sætte både sit navn og foreningen, som han er formand for, på landkortet. Han har været med til at starte en forening op og gøre den både relevant og aktiv for såvel medlemmer som i det politiske arbejde.
Erik Julius Petersen arbejder utrætteligt for bygningskulturen i Ringsted Kommune. Prisen uddeles, fordi han altid taler bygningernes sag og ikke er bange for at tage et standpunkt. For hans fænomenale evne til at debattere og sætte en dagsorden både i aviser og på sociale medier. Ofte med et glimt i øjet og altid med sans for sagen. Han tør tage kampen op og både hylde de gode eksempler og sætte spot på de dårlige.
Ringsted Kommunes Arkitekturpris gik i år til Gyrstinge Skovhuse 16 efter indstilling fra Bygningskultur Ringsted. Som formand for foreningen har han desuden stået for to succesfulde arrangementer fra By og Land Danmarks pulje Samlingskraft.
Endelig er Erik Julius Petersen medlem af By og Land Danmarks fagudvalg Plan- og Klimaudvalget, hvor han var en af de bærende kræfter i udarbejdelsen af By og Lands højhuspolitik og i arbejdet med den kommende politik om bevaringsværdige bygninger.
I By og Land Danmark er vi glade for og meget stolte af, at Erik Julius Petersen vil være en del af foreningen, og at han bidrager både lokalt og nationalt for at løfte den bygningskulturelle dagsorden. Læs hele indstillingen her.
Få støtte til at vise det særlige i dit lokalsamfund frem
Arrangementet ‘Et møde mellem generationer på Bovense Gamle Skole‘ på Fyn blev til i samarbejde mellem foreningen Bovense Gamle Skole, Andelsgaarde og Spaanbrogaard. Fotograf: Susanne Lindberg.
Den 10. oktober bliver der igen åbnet for puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’. Her kan man få støtte til et arrangement med fokus på fællesskaber og særlige steder.
Puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’ åbner for femte gang for ansøgninger. Det sker i perioden fra den 10. oktober 2024 og frem til den 19. februar 2025.
I ansøgningsperioden har alle former for foreninger, lokale grupperinger og frivillige organisationer mulighed for at søge støtte til lokale arrangementer, der sætter fokus på vores fælles kulturarv og særlige steder i hele landet.
By og Land Danmark, der står bag Samlingskraft, opfordrer derfor alle med et engagement i deres lokalområde, til at tage del i Samlingskraft og søge op til 25.000 kr. til at sætte emner som bæredygtige materialer, bevaring og fællesskab på dagsordenen. Med kommunalvalget i 2025 kan et arrangement give mulighed for at skabe debat om de steder, der betyder noget for vores lokalsamfund, og for at bidrage til den politiske dagsorden.
Samlingskraft er finansieret af den filantropiske forening Realdania.
Over 120 fantastiske arrangementer i hele landet
Siden Samlingskraft-projektets start er der blevet afholdt over 120 inspirerende og engagerede arrangementer rundt omkring i Danmark.
Arrangementerne har alle på forskellig vis sat fokus på at bevare vores alles værdifulde kulturarv og givet lokalsamfund mulighed for at dele viden, skabe debat og bygge fællesskaber omkring de steder, vi holder af. Fra debatter om byudvikling og bevaringsværdige bygninger til vandreture i historiske kulturlandskaber, har Samlingskraft gjort det muligt at løfte den lokale opmærksomhed på væsentlige emner og steder.
Samlingskraft er en unik mulighed for at sætte fokus på de steder, der betyder noget for ens lokalsamfund. Uanset om det handler om at bevare historiske bygninger, beskytte kulturlandskaber eller skabe debat om byudvikling.
Se hvordan tidligere ansøgere har gjort og find inspiration til jeres arrangement her.
Mulighed for sparring
By og Land Danmark opfordrer i øvrigt til at sende ansøgningen i god tid. Selv om ansøgningsfristen er den 19. februar 2025, er det vigtigt at få sat gang i processen så hurtigt som muligt. Det er med til at sikre, at man kan få den sparring og vejledning, By og Land Danmark tilbyder, så arrangementet får de bedste chancer for at blive en realitet.
Se tjeklisten inden I laver jeres ansøgning her.
Se hvilke krav, I skal opfylde her.
Samlingskraft er et projekt, der bliver drevet af foreningen By og Land Danmark. Projektet er finansieret af Realdania.
Ansøgningsperiode: 10. oktober 2024 – 19. februar 2025 For yderligere information om ansøgningsprocessen og sparring, kontakt:
Projektleder i By og Land Danmark, Anders Bundgaard Nielsen
22 94 41 50
samlingskraft@byogland.dk
samlingskraft.dk
Temadag om bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer – hvordan får vi indflydelse på kommune- og lokalplanlægningen i et valgår
Arrangement på Selsø Slot. Foto: Bjarke Ørsted
Formålet med temadagen er at bidrage til, at lokalafdelinger og medlemsforeninger bliver bedre i stand til at deltage i og styrke den del af den kommunale planlægning, der fastlægger retningslinjer for kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger.
Temadagen fokuserer på lokalafdelingers og medlemsforeningernes deltagelse debatten op til kommunevalget – den 18. november 2025 – og deltagelse i den kommuneplanproces, der følger kommunalvalget (kommunens planstrategi).
Program
9.00 Dørene åbnes. Kaffe.
9:30 Velkomst. Kort præsentation af program og indlægsholdere
v/sekretariatschef i Landsforeningen Stefanie Høy Brink
9:45 Bevaringsværdige bygninger – hvad er status for kommunernes registrering og hvilke problemstillinger kan lokalafdelinger og medlemsforeninger bringe ind i valgkampen.
v/Ole Kaae, Formand for Udvalget for Plan og Klima
10:30 Kommunevalg og revision af kommuneplanlægningen. Oplæg og debat
Hvordan hænger valget og kommuneplanlægningsprocessen sammen og hvilke muligheder giver det for indflydelse. Hvilke muligheder er der for at præge debatten.
Debatten op til kommunevalget giver mulighed for at sætte fokus på kulturmiljø og bevaringsværdige bygningers rolle i kommuneplanlægningen. Hvordan skaber vi den?
Oplæg v/Erik Petersen, Projektleder Roskilde kommune.
11:40 Orientering om ”Samlingskraft”
’ SAMLINGSKRAFT – sammen om steder vi holder af’ er en pulje, der støtter lokale kræfter, der vil sætte fokus på bygningskultur og bæredygtighed i deres nærområde.
v/Anders Bundgaard, Landsforeningens sekretariat
12.00 Frokost
13:00 Paneldebat om kulturmiljøernes og de bevaringsværdige bygningers rolle i kommuneplanlægningen
Deltagere: Lokale kommunalpolitikere og repræsentanter for lokalafdelinger og medlemsforeninger.
14:15 Kaffe
14:45 Bevaringsværdige bygninger i lokalplanlægningen – lokalplaner med bevaringssigte, dispensationer fra lokalplaner; klager til Planklagenævnet.
v/Fay Mitchel, Byplanlægger Fåborg Midtfyn kommune
15:30 Opsummering af dagen
v/sekretariatschef i Landsforeningen Stefanie Høy Brink
16:00 Farvel og tak
Praktiske oplysninger:
Onsdag den 23. oktober i Nyborg
Aktivitetshuset Sprotoften 1, Nyborg
Deltagerbetaling: 250,00 kr.
Tilmelding til ole.kaae@byogland.dk
inden den 9. oktober 2024
Lokale ildsjæle viser deres særlige steder frem: Se listen over de 27 arrangementer
Arrangementet ”Bondebyggeri med lokale materialer” i Revn uden for Grenaa bød på tre workshops, hvor gæsterne kunne få praktisk viden om at tilhugge tømmer, lave kalkmørtel og lave ubrændte lersten. Arrangeret af foreningen Træfagsmestre for Kvalitet og Bæredygtighed i samarbejde med bl.a. Højskolen på Handar. Foto: Claus Bjørn, 2024.
27 arrangementer vil i den kommende tid formidle den lokale begejstring for særlige steder i hele landet. Arrangementerne, der er støttet af puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’, skal fremme forståelsen for kulturarven og hvordan godt håndværk og traditionelle materialer kan være den mest bæredygtige løsning.
Sensommeren og efteråret vil byde på en bred vifte af arrangementer, der fejrer unikke steder og bygninger gennem alt fra workshops og byvandringer til udstillinger og mindre festivaler.
De lokale initiativer har et fælles mål om at skabe opmærksomhed omkring vores fælles kulturarv, og om hvordan godt håndværk og de nye og traditionelle materialer kan bidrage til vores livskvalitet og blive en del af en mere bæredygtig fremtid.
“Det er fantastisk at se så mange inspirerende arrangementer blive til virkelighed med støtte fra Samlingskraft. Arrangementerne vil ikke kun øge kendskabet til vores bygningskultur, men også skabe stærkere fællesskaber og fremme bæredygtige løsninger,” siger Iben Bækkelund Jagd, formand for By og Land Danmark.
Samlingskraft er drevet af By og Land Danmark, som er en landsforening for bygnings- og landskabskultur med medlemmer i hele landet. Tre gange tidligere har der været uddelt støtte til arrangementer og i denne, fjerde, ansøgningsrunde har 27 arrangementer fået støtte. Puljen er finansieret af den filantropiske forening Realdania.
“De 27 arrangementer viser en bredde og dybde i deres tilgang til at formidle bygningskultur og bæredygtighed. Det er opmuntrende at se, hvordan frivillige foreninger og lokale grupper arbejder sammen for at tage hul på positive forandringer. Jeg glæder mig til at følge deres udvikling og den positive indflydelse, de vil have på sammenholdet,” siger Iben Bækkelund Jagd.
Arrangementer i hele landet
Arrangementerne er spredt ud over hele landet. I Jylland kan man f.eks. få øje på de kvaliteter som findes i området, når Forening til bevarelse og formidling af natur- og kulturmiljøet i de danske skove i samarbejde med Vester Starup Sogns Lokalhistoriske Arkiv formidler sammenspillet mellem landskabets naturlige byggematerialer og bevidstheden om bevaring som en faktor for bæredygtighed.
På Fyn inviteres tidligere elever og andre interesserede til at komme og se Bovense skoles bygninger og vække deres historier til live. Gæsterne får mulighed for at deltage i genopbygningen af den og høre mere om, hvad der vil ske på skolen i fremtiden.
På Sjælland kan alle interesserede komme med, når Foreningen Bygnings- og Landskabskultur Møn vil gøre arrangementets gæster klogere på mulighederne i alternative og bæredygtige boligformer etableret i bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer i Vordingborg Kommune.
Fakta om Samlingskraft
’SAMLINGSKRAFT – sammen om steder vi holder af’ er en landsdækkende pulje, der støtter lokale kræfter i at sætte fokus på bygningskultur og bæredygtighed i deres nærområde. Puljen har over de fire seneste ansøgningsrunder i 2023 og 2024 støttet 119 arrangementer i hele landet. Det er foreningen By og Land Danmark, som driver Samlingskraft. Projektet er finansieret af den filantropiske forening Realdania.
Der er kun to ansøgningsrunder tilbage af Samlingskraft. Næste ansøgningsrunde åbner 10. oktober 2024. Ansøgningsfristen er 19. februar 2025, ansøgere kan forvente at få svar i anden halvdel af marts 2025.
Hold dig opdateret via By og Land Danmarks sociale medier og nyhedsbrev og læs mere på samlingskraft.dk.
Hold øje med kommende arrangementer i dit lokalområde herunder.
Arrangementer på Sjælland og øer:
Arrangement | Ansøger | Samarbejdspartner | Sted | Planlagt tidspunkt (i 2024, medmindre andet er angivet) |
Bygningskultur og Håndværk i Svaneke og på Bornholm | Forening Netværk for Bindingsværk | Svanekes Venner | 3740 Svaneke | 20. september |
Sammen om Nørrebroparken | Nørrebro United | Alment netværk Nørrebro, Til Vægs, Nørrebro Lokalhistorisk forening, Green Living, Nørrebro hallen, 48 timer festival | 2200 København N | 18. maj 2025 |
Borgermøde om Rørvig Bymidte | Foreningen Rørvig By og Land | Foreningen Strædet | 4581 Rørvig | Ikke fastlagt |
Hvad skal der ske med Rytterskolen i Valby, når biblioteket flytter? | By og Land Danmark – Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur | Valby Lokaludvalg, Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv | 2500 Valby | Ikke fastlagt |
Kultur- og lokalhistorisk vandring i det nye Blovstrød | Lokalhistorisk arkiv og forening i Allerød Kommune | Blovstrødbanen | 3450 Allerød | Ikke fastlagt |
Roskildes vandtårn – håbefulde fortællinger fra solopgang til solnedgang | Grønt Omstillingsforbund – Roskilde | Projektgruppen ’Vandtårnet – håbefulde fortællinger for fremtiden´ | 4000 Roskilde | 31. august |
Åbning af St. Fuglede Station for publikum | St. Fuglede Station | Naturpark Åmosen | 4180 St. Fuglede | 15. september |
Bevaringstur til Agersø | Bevaringsforeningen for Korsør og omegn | Agersø gruppen | 4220 Korsør | 1. september |
Nye bæredygtige boligformer i gamle bygningsmiljøer | Foreningen Bygning- og Landskabskultur Møn | Bevaringsforeningen for Præstø og Omegn, Bofælleskab Vindhøj, Stensby, Bofællesskab Residens Møen | 4780 Møn | 10. oktober |
Klintholm Havnedag | Vandklubben Klintholm Havn | Klintholm Havns kulturhistoriske forening | 4791 Møn | 24. august |
Filmpræmiere i Majbølle Mølle | Majbølle Møllelaug | Brugsens Venner | 4862 Guldborg | Ikke fastlagt |
Grønt på landet og ler i huset – rundvisninger og workshops | Landsforeningen Økologisk Byggeri | Bornholms Økojord A/S | 3790 Rutsker, Bornholm | Ikke fastlagt |
Bæredygtig jul i Nysted | Nysted menighedsråd | Nysted Erhvervs- og Turistforening, Lions Club i Nysted og Ældresagen i Nysted | 4880 Nysted | 28. december |
Arrangementer på Fyn:
Arrangement | Ansøger | Samarbejdspartner | Sted | Planlagt tidspunkt (i 2024, medmindre andet er angivet) |
Kornmarked – Møllehistorie, vand- og vindkraft, forskellige melprodukter og lokal produktion | Christiansmøllen Laug | Kulinarisk Sydfyn | 5700 Svendborg | 25. maj 2025 |
Et møde mellem generationer på Bovense gamle skole | Bovense Gamle Skole | Andelsgaarde, Spaanbrogaard | 5800 Bovense | 7. september 2024 |
Arrangementer på Jylland:
Arrangement | Ansøger | Samarbejdspartner | Sted | Planlagt tidspunkt (i 2024, medmindre andet er angivet) |
Litteratur og Taarnborg | Taarnborgfondet | Læseselskabet af 2023 | 6760 Ribe | Ikke fastlagt |
LYT & Byg version 2. Fårefold | Lystbækforeningen | Foreningen Madum Bæk | 6990 Ulfborg | Ikke fastlagt |
Kronhede forsamlingshus 100-års jubilæum. Vi fejrer husets overlevelse og bevaring. | Kronhede Forsamlingshus | Torsted Lokalhistorisk Arkiv, Bygningsforbedringsudvalget | 6990 Ulfborg | 20. juni 2025 |
Sammenspil mellem landskabets naturlige byggematerialer og bygningskulturen | Forening til bevarelse og formidling af natur- og kulturmiljøet i de danske skove | Vester Starup Sogns Lokalhistorisk Arkiv, Ejer af landskabet og de bevaringsværdige bygninger | 7200 Grindsted | 19. august 2024 |
SØBY – musicalen om det brune guld | Søby Brunkulsmuseum | Borgerforeninger i Kølkær, Arnborg, Høgild, Fasterholt og Søby. | 7400 Herning | 23. august 2025 |
Restaurering af gamle kalkmalerier og åbenthusarrangement med rundvisning for alle fra hele byen. | FDF Gullestrup | Facebookgruppen Gullestrup for ALLE, Facebookgruppen FDF Gullestrup | 7400 Gullestrup | 3. september 2024 |
Få øje på Limfjordslandet Venø – Limfjordens hjerte | Venø havn | Kulturselskabet, Foreningen Venøboen | 7600 Venø | Ikke fastlagt |
Oplevelsesdag – kystfiskerkultur og -historie i Lild Strand – med perspektiver til livsvilkår før/nu | Hawboernes forening | Lildstrand Bådelaug, Foreningen Lildstrand Landingsplads | 7741 Lild Strand | Ikke fastlagt |
Kom og find ud af mere om lokale bygninger og historie med guide | Dansk Rumænsk Kultur Forening i Skive | Spøttrup Borg | 7860 Spøttrup | Ikke fastlagt |
Markedsdag på fælleden i Øster Assels | Borgerhuset | Strømpehusets venner, Kulturkøbmanden, Øster Assels Kultur- og Forsamlingshus, Vester Assels Forsamlingshus osv. | 7990 Øster Assels | 18. oktober 2024 |
Byg og Hyg – med fokus på fortid og fremtid | Venneforeningen til Friskolen i Gjerrild | Familieklubben | 8500 Gjerrild | Ikke fastlagt |
Frivilligt fælleskab i fremtidens kulturhus | Museumsforeningen for MOSS | Museum for Forsyning og Bæredygtighed | 9700 Brønderslev | Ikke fastlagt |
Kontakt
Projektleder i By og Land Danmark
Anders Bundgaard Nielsen
22 94 41 50
samlingskraft@byogland.dk
Projektchef i Realdania
Vera Noldus
29 39 81 87
Vi skal lære af europæiske landes håndtering af kulturarven
Dette indlæg er bragt i Byrummonitor d. 05. juni 2024 og skrevet af formand for By og Land Danmark Iben Bækkelund Jagd og formand for ICOMOS Danmark Mogens A. Morgen
Kulturarven skal ikke kun måles på besøgstal og økonomi. Det har man forstået i mange andre europæiske lande, hvor man understøtter med statsfinansierede kulturmyndigheder og organisationer, skriver Iben Bækkelund Jagd fra By og Land Danmark og Mogens A. Morgen fra Icomos Danmark.
Sikkerhed og klima topper listen af temaer i den igangværende debat forud for EU-valget. Det er med rette væsentlige emner, men vores europæiske samarbejde rummer også gode muligheder for vores politikere, herunder vores kulturminister, til at lade sig inspirere af håndteringen af den arkitektoniske kulturarv af andre lande i det europæiske fællesskab.
Der skal lyde en meget stor anerkendelse af ministerens dygtige håndværk i forbindelse med den nyligtfremlagte museumsreform. Det er en fortjent ros, der i den forbindelse har lydt fra hele det danske museumslandskab.
Vi har et stort ønske om, at det næste fokusområde for kulturministeren bliver den arkitektoniske kulturarv – verdensarvsmonumenterne, de fredede bygninger, de bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøerne.
Herhjemme er blikket fragmentarisk og inkonsekvent
Kulturarven har en berettigelse i sig selv og skal ikke kun måles på besøgstal og økonomisk incitament. Det har man forstået i mange andre europæiske lande, hvor man med store statsfinansierede kulturmyndigheder og organisationer understøtter, at kultur er afgørende for nationens sammenhængskraft med et vægtigt potentiale for det internationale samarbejde.
Det blik kan man også finde i Danmark, men det er fragmentarisk og ofte inkonsekvent. Meget symptomatisk er vores myndigheder på området drænet for ressourcer, og den generelle støtte til bygningskulturen er, både i regi af fredede bygninger, internationale samarbejder, folkelige organisationer og større interesseorganisationer, meget beskeden.
Når vi klapper i hænderne over ministerens arbejde med museumsreformen, er det i lyset af, at det her er lykkedes for ministeren at løsne den gordiske knude ved at reformere, hvad mange tidligere kulturministre har måttet opgive.
Saml planlægning og byggeri
En af de store udfordringer, som regeringen må tage op, er at samordne den fysiske planlægning i Danmark. I øjeblikket er den splittet ud på mange ministerier, hvilket gør det svært at koordinere langsigtede helhedsløsninger.
Således er det i dag By-, Land og Kirkeministeriet med Morten Dahlin (V), der sidder med planloven og landdistrikterne. Social-, Bolig- og Ældreministeriet med Pernille Rosenkrantz-Theil (S), sidder med byggeloven, bygningsreglementet, byfornyelsen samt almene, andels- og ejerlejligheder. Transportministeriet med Thomas Danielsen (V) har Bygningsstyrelsen og landets infrastruktur under sig, mens Jakob Engel-Schmidt (M) har bygningsfredningslovens ressort.
I et helhedsperspektiv er det indlysende, at det ikke giver gode betingelser for at samordne den fysiske planlægning af vores land.
Vi skal også passe på EU
Vedtagelsen i EU af ’Energy Performance of Buildings Directive’, der stiller krav til klimasikring af vores samlede bygningsmasse, har stillet landets godt 300.000 bevaringsværdige bygninger over for krav om forbedret klimaskal. Som oftest er isoleringen tænkt udført udvendig og ovenikøbet er det det eneste, Energistyrelsen giver tilskud til i den forbindelse.
Vi kan kun med stor bekymring forudse, hvordan smukke arkitektoniske bygninger indkapsles uden skelen til det, der mistes. Interesseorganisationerne har for længst påpeget dette problem for den arkitektoniske kulturarv, men det vil være prisværdigt og nødvendigt, hvis de danske politikere, i samme omfang som deres europæiske kollegaer, også gav bygningskulturen høj prioritet.
De danske politikere kan sikre bygningsmassen ved at indskrive undtagelsesbestemmelser i forbindelse med implementering og direktivet, for eksemepel at bygninger optaget i kommuneplanen som bevaringsværdige kan fritages. Og da vi ved, at det er betydelige mere CO2-belastende af opføre nyt, burde både klimamål og kulturarv kunne sikres. Det kræver dog også, at de danske politikere understøtter det registreringsarbejde, som mangler i mange kommuner.
Politisk prioritering og folkelig opbakning
Danmark har meget at lære af vores europæiske fællesskab. Vi har ladet os inspirere af former, funktioner og metoder fra udlandet, lige siden vi begyndte at bygge. Det skal vi blive ved med. Nu af måder at sikre bygningskultur, gennem politisk opprioritering, folkelig oplysning, internationale samarbejder og ressourcer.
Vi begræder, når Børsen brænder, og vi rystes, når Rusland bomber museer i Ukraine. Flammerne gennem taget Notre-Dame har de fleste stadig printet på nethinden, ikke mindst fordi den mindede os om den arkitektoniske indflydelse byggeriet havde haft herhjemme, blandt andet med Roskilde Domkirke.
Vi skal stå ved den fælles kulturarv, og vores politikere skal også tage den agenda med, når de mødes i Europa-Parlamentet efter valget.
C.F. Hansen – klassicismens mester, tur II
Klassisk orden var overbygningsinspektør C. F. Hansens mål. Foto: Thomas Roland, 2024.
Stor interesse betyder, at vi den 16. juni kl. 13.00, tilbyder endnu en tur med Thomas Roland som guide i C. F. Hansens klassicisme i København
Englændernes bombardement af København i 1807 efterlod en by i ruiner – og en by med muligheder for nytænkning af byrum, struktur og bygningsmasse. Landets chefarkitekt, overbygningsinspektør C.F. Hansen, greb denne mulighed og etablerede ikke blot nye væsentlige pladsdannelse i residensstaden, men sørgede også for, at disse nye byrum blev kranset af ædle, klassicistiske bygninger.
Målet var klart: Kongens By skulle fremstå som en moderne stad, hvor klassisk (romersk) orden herskede, og hvor by, stat og kirke sikrede borgernes og landets velfærd.
For By og Land Danmark fører Thomas Roland i juni byvandringen gennem Københavns centrum til en række af C.F. Hansens bygninger og giver en introduktion til overbygningsinspektørens strenge – men også meget personlige – klassicisme.
Praktisk information:
Tid: søndag d. 16. juni 2024 kl. 13:00 – kl. ca. 15.00. Afslutningsvis kaffe for egen regning på Café Europa Amagertorv 1, 1160 København K.
Mødested: ved Reformationsmonumentet på Bispetorvet (den lille plads overfor Københavns Domkirke)
Pris for medlemmer: 65 kr. kr. per person.
Pris for ikke medlemmer: 130 kr. pr person.
Der er begrænsede pladser, og tilmeldingen sker efter først til mølle princippet. Din tilmelding gælder, når vi har modtaget din betalinger.
Meld dig til ved at udfylde formularen herunder og betale. Du får en mail med oplysninger om betalingsmuligheder, når du har meldt dig til.
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til: karenmargretheolsen@byogland.dk
Arrangementet er tilrettelagt og gennemføres af frivillige i foreningen By og Land Danmark. Har du en idé til et arrangement, er du velkommen til at ringe til sekretariatet på 70 22 12 99.
Få støtte til at vise det særlige i jeres lokalsamfund frem
Foto: Steffen Stamp
Fra den 17. april 2024 bliver det igen muligt at søge om op til 25.000 kr. til arrangementer, der sætter bygningskultur, bæredygtighed og lokale fællesskaber i fokus. Puljen ’Samlingskraft – sammen om steder vi holder af’ er i denne omgang åben frem til den 23. maj.
Danmark er fyldt med steder, der er værd at bevare og kende til. Men mange kender ikke de særlige bygninger og steder i deres lokalområde.
Det skal puljen ’Samlingskraft – sammen om steder vi holder af’ ændre på. Puljen støtter arrangementer, der sætter fokus på den lokale bygnings- og landskabskultur, fremmer forståelsen af bæredygtige løsninger og inviterer nye målgrupper til at deltage i de lokale fællesskaber.
Man kan søge om op til 25.000 kr. til et arrangement, og puljen åbner igen den 17. april 2024. Frem til den 23. maj kan alle med en god idé til et arrangement, der formidler de særlige steder i deres nabolag, søge støtte.
Det er fjerde gang, at Samlingskraft åbner for ansøgninger, og i hele landet har der allerede været over 90 spændende, aktive og nytænkende bud på arrangementer, der sætter fokus på, hvorfor vores fælles bygnings- og landskabskultur er så vigtig i et bæredygtighedsperspektiv. Samlingskraft giver muligheden for at fejre og dele de lokale skatte med fællesskabet, og det har allerede vist sig at styrke forståelsen og sammenholdet mange steder.
Eksempelvis i Frederikssunds nye bydel, Vinge, hvor Grønne Nabofællesskaber stod for arrangementet ’Vinge Gror!’ om muligheder for omdannelse af det gamle gartneri. Der var 70 tilmelde og ca. 50 fremmødte trods kedeligt regnvejr. Til arrangementet fik initiativgruppen samlet mange gode ideer ind og samtidig fik de udvidet deres gruppe med 15 nye medlemmer.
Ansøg på samlingskraft.dk
Alle frivillige foreninger, der kan finde mindst én samarbejdspartner, kan være med til at søge om et arrangement, der udforsker fællesskaber og åbner øjnene for jeres lokalsamfunds særlige bygningskultur og unikke landskabsmiljøer.
Man kan ansøge om støtte fra puljen via samlingskraft.dk. Her er også tjeklister og inspiration til aktiviteter, samt en guide til at lave en invitation, der når langt ud i lokalområdet. Ansøgere kan forvente at få svar sidst i juni 2024. Der bliver i øvrigt åbnet for ansøgninger igen senere på året.
Samlingskraft er et By og Land Danmark-projekt, der er finansieret af den filantropiske forening Realdania.
Kontakt
Anders Bundgaard Nielsen
Projektleder i By og Land Danmark
Tlf. 2294 4150
Hotel Østersø tidl. Hotel Hvide Hus i Aabenraa
I januar 2023 sendte Udvalget for Nyere Tids Arkitektur et åbent brev til Aabenraa Kommune for at advare mod en hel eller delvis nedrivning af Hotel Østersø. I brevet giver udvalget blandt andet udtryk for at:
- hotellet, dvs. alle bygninger og omgivelser indenfor matriklen, har særdeles høje arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdier og bør bevares
- hotellet, de nærliggende boligbebyggelser, nabotankstationen, fodgængertunnellen og et udsnit af Flensborgvej sammen stranden bør udpeges som værdifuldt kulturmiljø.
- den lave bebyggelseshøjde langs Flensborgvej er bevaringsværdig
- hotelbygningerne alene ud fra klimamæssige hensyn bør bevares
Hotel Østersø, tidligere Hotel Hvide Hus inklusive udearealerne, fremstår stort set uændret og i meget fin sammenhæng med den omkringliggende bebyggelse, hovedvejen og kystlandskabet. Det er i dag den eneste originale af de fem Hotel Hvide Hus-hoteller som tømrermesteren og erhvervsmanden Aage V. Jensen byggede rundt om i Danmark fra 1962 – 1968. Hertil forklarer udvalget, at hotellets historiske og arkitektoniske sammenhæng med badestranden, Flensborgvej, gangtunnelen, tankstationen (tidligere Caltex, i dag UnoX) og de lange, lave nabo-boligbebyggelser er unik, og udgør et kulturmiljø. Tilsammen fortæller elementerne en central historie om Aabenraas udvikling, om kystvejens betydning, om hvordan byen løste behovet for ny infrastruktur, benzinstationer, flere hotelpladser til den voksende feriebevægelse og tidens mange handelsrejsen, sammen med tilrettelæggelsen af grønne og rekreative områder gennem en koordineret planlægning og med høj arkitektonisk kvalitet.
By og Land Danmark anbefalede, at:
- det tidligere Hotel Hvide Hus, dvs. alle bygninger og omgivelser på egen matrikel, bevares
- hotellets kulturarvsværdi kortlægges nærmere med henblik på bevaring. Kortlægning bør omfatte forskellige forslag til fremtidig, tilpasset anvendelse
- hotellet og de nærmeste omgivelser udpeges og udvikles som det værdifulde kulturmiljø, det er
- der laves en samlet plan for kystområdet, som sikrer hensynet til landskabet, herunder fastholder den lave bebyggelseshøjde og dermed udsigten til skovryggen bag bebyggelsen
- LCA-beregninger for evt. nedrivning hhv. bevaring ift. nybyggeri fremlægges inden yderligere politisk behandling
Læs også debatindlægget i Byrummonitor fra d. 4. april 2024, der er skrevet af Aabenraa Byhistoriske Forening. https://byrummonitor.dk/Debat/art9831845/Projekt-truer-Friis-Moltkes-gamle-hotel-%E2%80%93-og-alt-det-der-g%C3%B8r-Aabenraa-til-en-levende-k%C3%B8bstad
Læs artiklen, der blev bragt i Jydske Vestkysten d. 5. oktober 2022: https://jv.dk/aabenraa/ny-modstand-mod-horups-hoejhusplaner-arkitekturen-og-historien-goer-at-lokale-ildsjaele-vil-frede-det-nuvaerende-hotel#google_vignette
Læs også det åbne brev som Aabenraa Byhistoriske Forening sendte til Aabenraa Kommune i februar 2023 her
Cyklebanen i Aarhus
Foto: Grethe Pontoppidan
Dette indlæg skal ses i forlængelse af en artikel bragt i Byrummonitor: Læs mere her.
Kan du mærke det? Der er noget i luften, også i Aarhus.
Indimellem fristes man til at overgive sig til modløsheden. Kriserne står i kø, selv de oplagte løsninger lader nogen til at undgå eller maksimalt udvikle i sneglefart – men samtidigt fornemmes tydelige tegn på en øget bevidsthed, fokus og engagement for kulturarvens betydning – og det vokser hurtigere end vi måske lige umiddelbart opdager.
For kun halvandet år siden begræd Udvalget for Nyere Tids Arkitektur beskeden, om at Aarhus Cyklebane skulle rives ned. Den besked stod i skærende kontrast til, at udvalget under By og Land Danmark havde forsøgt at få banen fredet. Formand for fagudvalget Grethe Pontoppidan udtalte 31. august 2022 frustreret til Byrummonitor; Jeg tror, vi vil blive skældt ud af næste generation, for at vi ikke bevarer den slags byggerier”
Her kunne man tro at sagen endte, i brokker til vejfyld – men sådan er det ikke gået.
”Fem minutter i nedrivning af Aarhus Cyklebane melder Aarhus Kommune nu ud, at tribunen til cyklebanen er bevaringsværdig med Save-værdi 3.”, skrev Byrummonitor
Aarhus Kommune hørte opråbet og læste den faglige vurdering og fredningsforslag til cyklebanen. Når en bulldozer brummer i det fjerne og Slots- og Kulturstyrelsen ikke vil frede cyklebanen, hvad kunne der så gøres for at stoppe planerne om nedrivning?
Udvalget for Nyere Tids Arkitektur gjorde sig stor umage med at udfærdige materialet til fredningsforslaget, fordi vi ser hvor vigtigt denne cyklebane er, ikke bare for Aarhus, men hele landet. Derfor glæder det os at Aarhus Kommune har fundet en måde at skabe øget bevidsthed om cyklebanens kulturarvsværdi.
Det er ikke ”bare” er en cyklebane. Aarhus Cyklebane er en del af vores levende og nærværende kulturarv, og fortæller historien om et stærkt foreningsliv, givende fællesskaber, velfærdssamfundets overskud til fritidsliv, og det gode sunde liv med sport og motion. Netop det bør vi ”i disse tider” ikke rive ned, men derimod styrke, formidle og forstærke – og gøre mere af.
Grethe Pontoppidan, formand for Udvalget for Nyere Tids Arkitektur
Sagen kort:
By og Land Danmark indsendte fredningsforslaget feb 2019. Læs mere her.
Indstillet af Det Særlige Bygningssyn og derefter afvist af Slots- og Kulturstyrelsen i 2021. Læs mere her.
Foto: Grethe Pontoppidan