Rig natur og vedvarende energi i Greve

Den grønne omstilling omfatter blandt andet udbygning af vedvarende energi, såsom eksempelvissolceller og vindmøller, der kan udgøre store tekniske anlæg. Det kræver et svært areal–puslespil, og der er mange hensyn, der skal varetages i planlægningen heraf. Vi ved at udbygningen af vedvarendeenergi er nødvendig, og samtidig vil vi også gerne sikre flere arealer til naturen og naturbeskyttelse Areal til meget mere natur, store tekniske anlæg, solcellerog vindmøller. Samtidig skal vi også passe på den jord, hvorpå og vi skal producere madvarer – og meget mere af det – i takt med øget ørkendannelse i de lande, hvor vi og mange andre i verden nu får en stor del af vores fødevarer fra.

Det kan gå hårdt ud over vores byer og landskabet omkring– og dermed vores trivsel, hvis ikke vi tænker os godt om. Hvordan sikrer vi, at store solcelleanlæg ikke skæmmer, så grænsen mellem by og land kommer til at ligne et trist industrilandskab udefra? Og set fra den anden side, at den natur, man måske havde tilvalgt ved at bo i en landsby, ikke forvandles til trist hård flade af solceller. Hvordan sikrer vi værdien i det vigtige helhedsindtryk, at husenes arkitektur og kvarterernes samlede udtryk ikke devalueres, hvis husejere ønsker at etablere solceller eller varmepumper påegen matrikel?

Flere af landsbyerne i Greve kommune har bevarende lokalplaner. Derfor står disse stadig så attraktive som de gør. Andre steder i kommunen har ingen regler til at beskytte særpræg og karakter i lokalområder. Der skal meget lidt til at spolere kvaliteter og helhed – og det er svært at rette op på, hvis det først er sket – og så smitter det.

By og Land Danmark har bl.a. udarbejdet en solcellepolitik, som vi kan bruge til arbejdet med denne mærkesag.