Hvorfor arkitektur fra nyere tid?

I fagudvalget beskæftiger vi os med alle bygninger, landskaber og kulturmiljøer opført efter ca. 1940. Bygninger og arkitekturen er et udtryk for den tid, de er opført i. Nyere tids arkitektur viser forbindelsen mellem den enkelte bygning og samtidens overordnede udvikling i arkitekturen og samfundet generelt.

Der er 10 internationale temaer , der præger arkitekturen og bygningsmassen i det 20. århundrede:

  1. Urbanisering og vækst i de større byer
  2. Teknisk og videnskabelig udvikling
  3. Mekanisering og industrialisering af landbruget
  4. Transnationale virksomheder og verdenshandel
  5. Moderne transportsystemer og massekommunikation
  6. Internationalisering, nye nationalstater og menneskerettigheder
  7. Bevaring af natur, bygninger og landskaber
  8. Populærkultur og turisme
  9. Religiøse, kulturelle og uddannelsesinstitutioner
  10. Krig og tiden efter krig

Ifølge The Twentieth Century Historic Thematic Framework af Getty Conservation Institute, 2021.
I Danmark var efterkrigstiden efter 1945 blandt andet karakteriseret af Marshallhjælp og en begyndende opbygning af et velfærdssamfund med tilhørende institutioner og bygninger. Olie og benzin gav nye energiformer. I perioden 1958-73 var der økonomisk fremgang og fart på opbygningen af velfærdssamfundet og dets bygninger, mens skiftende perioder med hhv. økonomiske kriser eller økonomisk fremgang har karakteriseret perioden fra 1973 og frem til i dag

HVORDAN ARBEJDER UDVALGET

Fagudvalget er nedsat af By og Land Danmarks bestyrelsn til at rådgive om sager, der vedrører bygnings- og landskabskulturen efter 1940. Udvalget arbejder for at indstille fredningsforslag, der viser bredden i bygnings- og landskabskulturen efter 1940.

I Danmark er ca. 7.100 bygninger fredet. I de eksisterende fredninger af bygninger og landskaber er især tiden efter 1940 kun sporadisk repræsenteret. Det handler om at sikre repræsentativitet i forhold til hvilke bygninger efter 1940, der er fredet – både i forhold til arkitektonisk udtryk, geografisk placering, funktion og brug samt kulturhistorie. En bygning, der indstilles til fredning skal besidde unikke arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdier af national betydning.

Forslag til fredninger sker gennem dialog med lokale bevaringsforeninger og udvalgsmedlemmers egne forslag.

Slots- og Kulturstyrelsen og Det Særlige Bygningssyn lancerede i efteråret 2022 en ny fredningsstrategi, hvor det står klart, at der i fremtidige fredninger skal lægges særlig vægt på bygninger, ejendomme og landskaber fra perioden 1945-75. Dette gør kun fagudvalgets arbejde og emnefelt endnu mere aktuelt.

Udvalgets arbejde sker gennem udvalgsmøder, studieture, besigtigelse og arbejdsgrupper. Fagudvalget kan invitere gæster og oplægsholdere til sine møder omkring aktuelle sager

KOMMISSORIET

Nyere Tids Arkitektur er et udvalg under By og Land Danamrk, der sætter fokus på bygninger opført efter 1940. Udvalget arbejder med at bevare og frede den nyere tids bedste bygninger.

Udvalgets kommissorium er:

  • At varetage opgaver vedrørende arkitektur og bebyggelse efter 1940 inklusiv udvælgelse af relevante temaer for perioden.
  • At vurdere om henvendelser om fredning er relevant til fredning og udarbejde høringssvar og fredningsindstillinger.
  • At bistå medlemmer og medlemsforeninger i sager vedrørende arkitektur og bebyggelse efter 1940 inklusiv besigtigelser.
  • At udforme oplæg til Landsforeningens politik og strategi vedrørende arkitektur og bebyggelse efter 1940. F.eks. en politik for enfamilieshuse.
  • At vejlede bestyrelsen og de øvrige udvalg vedrørende sager inden for arkitektur og bebyggelse efter 1940.
  • At udarbejde oplæg til Landsforeningens holdning til arkitektur og bebyggelse efter 1940.
  • At udarbejde oplæg til Landsforeningens henvendelser til politikere, stat og kommuners administrationer med henblik på forbedring af lovgivningen og sagsbehandling inden for arkitektur og bebyggelse efter 1940.
  • At forestå efter aftale med bestyrelsen projekter, der relaterer til arkitektur og bebyggelse efter 1940.
  • At udarbejde en beretning over det forgangne år og fremsende den til sekretariatet senest den 15. februar i det følgende år.

Fagudvalgets for Nyere Tids Arkitekturs mål er at sikre bredde og geografisk spredning i de bygninger opført efter 1940, der indstilles til fredning.

Vi ser også gerne flere fredningsforslag fra landsforeningens lokalforeninger.

Udvalgets historie

Fagudvalget for Nyere Tids Arkitektur (NTA) under By og Land blev stiftet i 2011 på en opfordring fra Kulturarvsstyrelsen (i dag Slots- og Kulturstyrelsen) om at se mere på den moderne arkitektur. I 1997 havde en lovændring i fredningslovgivningen betydet, at aldersgrænsen for fredning var blevet nedsat fra 100 til 50 år, hvilket åbnede for nye muligheder for fredning af arkitektur fra nyere tid.

Udvalget formulerede ret hurtigt efter stiftelsen en tematisk tilgang for forståelse af bevaringsværdier og udpegning af fredningsforslag. Det betyder, at vi først og fremmest ser på bygningerne i deres historiske og samfundsmæssige kontekst. Vi interesserer os for både arkitektoniske værker og hverdagsarkitektur.

Udvalgets første fredningsforslag var Bellahøjhusene i København (opført 1950-56) og Grenhusene i Hvidovre (1957-58). Siden er en lang række fredningsindstillinger fra vores udvalg af nyere arkitektur kommet til. Blandt andet Vestbad (1957-58) tegnet af stadsarkitekt Børge T. Lorenzen med C. Th. Sørensen som landskabsarkitekt og opført på grænsen mellem Rødovre og Brøndby. Andre eksempler er Irma-tårnet i Rødovre, Heibergs eget hus i Vanløse og Brøchner-Nielsens hus i Snekkersten.

Læs mere om udvalgets aktuelle sager her