OM BY OG LAND Viborg

Udsigt over Viborgs hustage med domkirken. Foto: Erik Sørensen

Om BY OG LAND Viborg

 

By og Land Viborg er en afdeling af landsforeningen By og Land Danmark. Afdelingen blev dannet efter et offentligt møde på Viborg Bibliotek d. 12.6. 2024.  Mødet var kommet i stand på foranledning af en gruppe borgere, som længe havde været bekymrede over de mange nedrivninger af gamle bygninger i Viborg og  senest beslutningerne om yderligere nedrivninger af markante og bevaringsværdige bygninger (Afholdsforeningens Alderdomshjem i Toldbodgade og Søndersøparken 14). På mødet orienterede Stefanie Høy Brink fra landsforeningens sekretariat om, hvordan vi som lokalafdeling ville kunne arbejde mere formaliseret og med større gennemslagskraft i forhold til kommunen og offentligheden og hvordan vi skulle gribe arbejdet i en lokalafdeling an. På mødet var der enighed om at danne en afdeling. Læs referat af mødet her.

Sct. Kjelds Brønd på Nytorv i Viborg. Nytorv hed tidligere Axeltorv, fordi varer måtte bringes hertil med vognaksel. Foto: Erik Sørensen

sct. kjelds brønd i Viborg

Sct. Kjelds Brønd på Nytorv i Viborg blev i 1914 skænket byen af amtmandsægteparret Ida og Harry Rowland Howard Grøn. Den er lavet af billedhugger Anders Jensen Bundgaard i fransk kalksten og står på en sokkel af granit. Den 29. maj 1914 begyndte vandet at løbe ud af brøndens tre fiskehoveder, og konerne på handelstorvet Nytorv kunne nu vaske grøntsager under det rindende vand.

Hundrede år senere, i 2014, ville Viborg Byråd i forbindelse med en fornyelse af Nytorv flytte brønden og evt. anbringe den i Amtmandens Have, men brøndens placering blev en folkesag. Byrådet blev kritiseret for at prioritere et par parkeringspladser højere end kulturarven. Den borgerdrevne protestbevægelse ”Foreningen Sct. Kjeld” med Ole Capion i spidsen blev dannet, og byrådet besluttede, at kunne man skaffe pengene til restaurering af brønden, kunne den få lov til at blive stående på Nytorv.

Striden om brøndens placering varede fra 2014 til 2018. Det lykkedes borgerne at indsamle 200.000 kroner til restaurering af brønden, og konservator Marie Vest-Hansen, der var vant til at træde til, når kommuner havde forsømt fortiden, var et godt valg til opgaven. Det var et stort arbejde for hende, fordi overfladen på brønden var meget nedbrudt. Det var derfor noget af et pillearbejde at rengøre kalkstenen.

Ved genindvielsen af brønden på Nytorv i maj 2019 mødte flere end 100 viborgensere op.

Det er By og Land Viborgs håb, at vi igen kan aktivere byens borgere, så vi i fællesskab kan værne om kulturarven.