politik – flere bevaringsværdige bygninger i kommuneplanen
By og Land ønsker med en politik om de bevaringsværdige bygninger i kommuneplanen at bidrage til debatten om bevaringen af vores bygningsarv og give vores medlemmer et grundlag for at gå i dialog med myndigheder og offentlighed om en endnu bedre beskyttelse af disse værdifulde bygninger.
FÅ OVERBLIK
By og Land Danmark mener, at:
-
bevaringsværdige bygninger er alle bygninger der har arkitektonisk, kulturhistorisk og miljømæssig værdi uanset alder.
Kommunerne skal også fremover stå for registrering og beskyttelse af de bevaringsværdige bygninger.
Ved revisionen af Bygningsfredningsloven skal kommunernes pligt til at registrere bevaringsværdige bygninger i kommuneplanen lovfæstes.
Kommunerne skal iværksætte en revision og udbygning af registreringen, så registreringen kommer til at omfatte alle bevarings-værdige bygninger i hele kommunen – også bygninger opført efter 1945.
Kommuneplanernes bestemmelser om de bevaringsværdige bygninger skal strammes op så der kun helt undtagelsesvist gives tilladelse til nedrivning og – hvis det er uundgåeligt – kun i forbindelse med udarbejdelse af en lokalplan, der f.eks. sikrer evt. nybyggeris indpasning i kulturmiljøet. Dette skal lovfæstes i forbindelse med revisionen af Bygnings-fredningsloven.
Kommunerne skal etablere og/eller udbygge samarbejdet med lokale bevaringsforeninger i arbejdet med registrering og beskyttelse af de bevaringsværdige bygninger.
Kommunerne skal i kommuneplanen fremlægge en tidsplan for udarbejdelse af lokalplaner med bevaringssigte for udpegede kulturmiljøer.
Kommunerne skal indføre de registrerede bevarings-værdige bygninger i databasen Fredede og Bevaringsværdige bygninger (FBB).
Kommunerne skal anvende SAVE metoden ved registrering af de bevaringsværdige bygninger, eller en tilsvarende metode, der vægter arkitektonisk, kulturhistorisk og miljø-mæssig værdi ligeligt.
I politikken bliver du guidet til at gå i dialog med politikere og embedsmænd, får en introduktion til hvad der står i Planloven og hvad du skal kigge efter i din kommuneplan.
Plan- og Klimaudvalget kan vejlede By og Land Danmarks medlemmer i konkrete sager.
DEN NÆSTE POLITIK
Er der en politik, du mangler, eller har du noget, som vi skal dele med vores læsere? Så ring til os på 70 22 12 99 eller skriv til mail@byogland.dk, så er vi klar til at forbedre siden.