Hvor godt kender du kandidaterne til dit byråd? Lokalpolitikere elsker deres by, de vil gerne gøre en positiv forskel, eller var de slet ikke gået ind i politik. Med andre ord har byrådskandidater noget på hjertet, men hvad er deres holdning egentlig til bygnings- og landskabskulturen i jeres kommune.

Du kan spørger kandidaterne på mange måder: Send dem en mail, tag på dem facebook, lav et spørgeskema eller spørg dem direkte til vælgermøder. Gør det nemt for dem at svare og sørg for at de får mulighed for at uddybe – de er trods alt politikere og vil gerne fortælle om det de mener.

Hvis du vælger at lave et spørgeskema, er der flere muligheder:

  • Der er Ja / Nej spørgsmål: ‘Skal der være en bevarende lokalplan for bymidten?’
  • Der er helt åbne spørgsmål: ‘Hvordan synes du, vi skal passe på vores bygningskultur?’
  • Der på en skala fra 1-10, hvor enig er du så i følgende udsagn: Det er vigtigt, at fiskerhusene på havnen bliver bevaret.

Vi anbefaler, at du holder det simpelt. Et sted mellem fem og ti spørgsmål. På den måde er det overskueligt at svare, og overskueligt at gennemgå besvarelserne.

Spil politikerne gode

Når du præsenterer svarende, så spil politikerne gode. Byrådet er en vigtig samarbejdspartner, og den bedste måde at starte et godt samarbejde på, er ved at være respektfuld og bidrage med noget positivt. Der er muligvis meget taletid i konflikt, men indflydelsen ligger nok det sted, hvor samarbejdet er bedst.

Fokuser på dem, der er enige og som har forstået værdien af kulturen. Fremhæv de kloge svar, præsenter kandidater fra forskellige partier og hjælp deres valgkamp. Så er der et godt grundlag for videre dialog, når det nye byråd træder sammen.

Har du brug for hjælp

Vi sidder klar til at hjælpe vores medlemmer. Ring til os på 70 22 12 99 eller skriv til nanna.uhrbrand@byogland.dk. Vi vil også meget gerne høre fra dig, hvis du har idéer til noget, der mangler eller ting, der skal være bedre.