Foto: Frilandsmuseet

Den 12. og 13. april får alle, der arbejder med byudvikling, bevaringsværdier og turisme en unik mulighed for at fordybe sig i den træbygnings-kulturarv, der findes i Allingsås, som ligger 50 km nordøst for Göteborg i Sverige. Byen er vært ved den nordiske træstadskonference i 2018.

Programmet er mildest talt tæt pakket. Med udgangspunkt i de fire hovedoverskrifter: Bevaring, Værdi, Udvikling og Transformation har konferencens deltagere mulighed for at vælge mellem mere end 40 forskellige foredrag. Der er også studieture til lokalområdets spændende træbyggeri. Deltagerne får mulighed for at komme bag facaderne i træstadsmiljøet, besøge et bygningsbevarings-center og tage del i hjemstavnslivets kulturmiljø. Lokalhistorikeren Erik Hallberg tager deltagerne med på en tur gennem byens 400-årige historie. Alingsås er også kendt som café-byen –’ the capital of fika’, hvor en lille kop kaffe med sødt er i højsædet.

Den danske projektleder for Netværk for Bindingsværk Søren Hossy siger: ’For danske arkitekter, forskere, ejere og bevaringsfolk er det en fantastisk mulighed for at få underbygget og nærstuderet den danske træbygningskultur og se den i det perspektiv og slægtskab, der knytter den til den fælles nordiske bygningskulturarv og i de enklaver af træhusmiljøer, der er tilbage i norden.’ Konferencen har meget at byde på fordi mange af de udfordringer og problemer, vi står overfor i bevaringsarbejdet i Danmark ligner dem, de står overfor i resten af norden. Hans opfordring er helt klar: ’Kom og hør om de nye bud på løsninger’.

Arrangementet er afholdt.